Veganski vikend-meni: Pohani odresci od celera i palačinkice s jabukama

Dvije delicije iz tave – i malo drukčiji način pripreme uobičajenih namirnica

Pohani 'odresci' od celera

1 korijen celera

2 žlice slanutkova brašna

2 žlice krušnih mrvica

1 žlica mješavine mediteranskih začina

½ žličice soli

ulje za prženje


Korijen celera dobro operite pa ga ogulite i narežite na ploške debele 5 do 8 mm. Kuhajte ih na pari 15-ak minuta da malo omekšaju. Pomiješajte slanutkovo brašno, krušne mrvice, mediteranske začine i sol. "Odreske" od celera lagano navlažite vodom pa ih s obje strane uvaljajte u mješavinu za paniranje. Ispržite ih na vrućem ulju s obje strane tako da postanu zlatnožuti. Odložite ih na papirnati ubrus da se ocijedi višak masnoće pa poslužite s kuhanim povrćem ili salatom.

 Palačinkice s jabukama

Palačinkice s jabukama

1 šalica integralnog brašna

1 žlica škrobnog brašna (kukuruznog škroba)

1 žličica praška za pecivo

1 žličica cimeta

prstohvat soli

¾ šalice biljnog mlijeka

¼ šalice mineralne vode

1 jabuka

ulje neutralna okusa za prženje

 

Pomiješajte sve sastojke za smjesu. Jabuku narežite na otprilike 8 tankih ploški. U tavi zagrijte žličicu ulja pa na njega u jednom sloju stavite ploškice jabuka. Popržite ih s obje strane otprilike minutu tako da lagano posmeđe. Izvadite iz tave i ostavite sa strane. Tavu potom ponovno lagano nauljite. U nju stavite ploškicu popržene jabuke pa je prelijte s 2 žlice smjese. Pecite otprilike pola minute, odnosno dok se na površini pojave mjehurići. Okrenite pa ispecite i s druge strane. Ponovite sa svim ostalim ploškama jabuka. Odmah poslužite.

 

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci