Veganski vikend-meni: Pita s porilukom i čokoladni desert

Lisnato je tijesto idealno da se nešto brzo spravi a da to i lijepo izgleda – evo prijedloga za slanu i slatku pitu vrlo jednostavne pripreme

Pita s porilukom

1 lisnato tijesto (razvaljano)

4 velika poriluka

1 luk

1 žlica suncokretova ili repičina ulja

1-2 žličice curry praha

1 žličica povrtnog temeljca u prahu

100 ml sojinog vrhnja

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Lisnatim tijestom obložite okrugli kalup, u koji ste prije toga stavili papir za pečenje; pritom oblikujte povišen rub. Tijesto izbodite vilicom i ostavite sa strane. Poriluk dobro operite pa tanko narežite bijeli i svijetlozeleni dio. Luk oljuštite i nasjeckajte. U velikoj tavi ili širokom loncu zagrijte ulje i na njemu propirjajte luk tako da postane staklast. Pospite curry prahom i pirjajte vrlo kratko, tek toliko da začin zamiriše. Dodajte poriluk, pospite temeljcem u prahu i dobro promiješajte te podlijte s 2 žlice vode. Poklopite i pirjajte na sasvim laganoj vatri kako poriluk ne bi potamnio. Poriluk treba omekšati i biti suh. Tada ulijte vrhnje od soje i dobro promiješajte. Rasporedite na pripremljeno tijesto i poravnajte površinu (ako želite, od ostatka lisnatog tijesta možete izrezati trake i napraviti rešetku preko nadjeva). Pecite oko 20 minuta, odnosno dok postane zlatnosmeđe.  

pita od čokolade

 

Čokoladna pita

1 lisnato tijesto (razvaljano)

200 g tamne čokolade

1 žlica kokosova ulja

1 limenka kokosova mlijeka (punomasnog)

2 žlice mljevenih badema ili naribanoga kokosa

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Lisnatim tijestom obložite okrugli kalup, u koji ste prije toga stavili papir za pečenje; pritom oblikujte povišen rub. Po cijeloj površini izbodite vilicom pa ispecite. Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi, potom izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki. Za to vrijeme napravite kremu: nasjeckajte čokoladu pa je rastopite na pari s kokosovim uljem. Umiješajte punomasno kokosovo mlijeko i mljevene bademe ili kokos. Kremu rasporedite po ohlađenoj podlozi, a zatim pitu ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata. Od ostatka lisnatog tijesta možete kalupićima za kekse izrezati različite oblike, ispeći ih pa njima ukrasiti pitu prije posluživanja.

Particia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci