Veganski vikend-meni: Celerisotto i meki voćni kolač

Iako se na prvi pogled ne čini tako, ovo jelo i slastica imaju zajedničku točku: kad već otvorite pakiranje biljnog vrhnja kako bi ovaj perolaki "rižoto" bio kremast, ostatak upotrijebite za lagani biskvitni kolač

Celerisotto

1 korijen celera srednje veličine

1 glavica luka

2 žlice ekstradjevičanskoga maslinova ulja

oko 100 ml biljnog mlijeka

2-3 žlice biljnog vrhnja

sol i svježe mljeven papar

 

Celer operite, ogulite i narežite na ploške debele 4-5 mm. Ploške narežite na tanke štapiće pa njih na sitne komadiće. Luk oljuštite i nasitno nasjeckajte. Na laganoj vatri zagrijte ulje pa dodajte nasjeckani luk i celer. Pirjajte 2-3 minute neprestano miješajući i pazeći da ne potamne. Prelijte biljnim mlijekom tako da je povrće prekriveno njime i nastavite kuhati uz često miješanje. Tijekom kuhanja po potrebi dodajte još biljnog mlijeka. Kad celer omekša, posolite i popaprite te umiješajte biljno vrhnje. Prije posluživanja ukrasite listićima celera. 

 

Meki voćni kolač

2 jabuke ili kruške

½ žličice mljevenog cimeta

200 ml biljnog vrhnja

50 ml vode

80 g svijetlog smeđeg šećera

1 vanilin šećer

200 g brašna za kolače

1 paketić praška za pecivo

 

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kalup obložite papirom za pečenje. Jabuke ili kruške očistite, ogulite i narežite na četvrtine, pa svaku narežite na ploškice. Pospite cimetom i ostavite sa strane. U zdjeli pomiješajte biljno vrhnje i vodu pa dodajte šećer i vanilin šećer i dobro promiješajte. Postupno umiješajte brašno prosijano s praškom za pecivo. U smjesu dodajte pola komadića voća pa je ulijte u kalup za pečenje i gore rasporedite preostalo voće. Pecite na 180 stupnjeva 25 do 30 minuta. Ostavite da se malo ohladi pa izvadite iz kalupa i ohladite do kraja na rešetki, a potom pospite šećerom u prahu.

Pripremila Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci