Veganski burek i sirnica

Volite burek i sirnicu, ali ne jedete meso i mlijeko? Ili samo želite isprobati laganiju verziju omiljenog jela? Evo recepta sa seitanom i tofuom

Za tijesto:
500 g polubijeloga pirova ili pšeničnog brašna
oko 300 ml tople vode
¾ žlice soli
2 žlice suncokretova ulja
1 žlica jabučnog octa

Za nadjev od seitana: (Ovo su količine za polovicu tijesta. Udvostručite ih ako pravite jednu vrstu pite.)
suncokretovo ulje za prženje
2 glavice crvenog luka
4 režnja češnjaka
papar
sol
600 g seitana
2 žlice senfa
1 dl tamarija
3-4 žlice umeboshi octa
2-3 žlice tamnoga sezamova ulja
1 žličica muškatnog oraščića
1 žličica đumbira u prahu

Za nadjev od tofua:
600 g tofua
2-3 žlice sojina jogurta
nekoliko žlica umeboshi octa
sok 1 limuna
sol po potrebi

Zamijesite glatko tijesto od brašna, soli, vode, ulja i jabučnog octa. Ostavite ga pokrivenog oko 30 minuta. U multipraktiku usitnite luk i češnjak pa ih propirjajte na suncokretovu ulju i posolite. Usitnite seitan s tamarijem i senfom. Dodajte luku i začinite. Pirjajte dok skoro sva tekućina ne ispari. Po potrebi dodajte malo suncokretova ulja. U multipraktiku pomiješajte sve sastojke za nadjev od tofua. Tijesto podijelite na 4 komada. Svaki dio razvaljajte i razvucite u što tanje tijesto pravokutna oblika. Nadjenite dvije trećine tijesta pa ga savijajte prema dijelu bez nadjeva. Pite stavite na papir za pečenje u plitici za pečenje, premažite mješavinom suncokretova ulja i malo vode te pecite oko pola sata.

Maja Kefeček iz kuharice Slano i slatko od brašna

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci