Veganske štruce za zdrav početak godine

Isti kalup, dva različita jela: štrucu od leće može se spraviti dan prije, što će vam olakšati pripremu ručka – jednostavno je podgrijte (pokrivenu folijom kako se ne bi isušila) dok pripremate priloge. U slatkom kruhu s mirisnim začinima mogu uživati i oni koji izbjegavaju gluten i rafinirani šećer – u ovaj osnovni recept možete ubaciti dodatke po izboru, npr. narančinu ili limunovu koricu, nasjeckanu čokoladu ili suho voće

"Pečenka" od leće

20 g fino mljevenih sjemenki lana

100 ml vode

120 g crvene leće

100 g oraha

100 g lješnjaka

2 stabljike celera

1 luk

100 g mrkve

100 g gljiva po izboru

4 žlice ekstradjevičanskoga maslinova ulja

žličica soli

2 žličice začinske mješavine po ukusu (npr. curry, garam ili tandoori masala, mješavina začina za chili, provansalski začini itd.)

svježe mljeven papar

4 žlice nasjeckanih listića svježeg peršina

4 žlice kečapa

150 ml vode

 

Fino mljeveni lan pomiješajte sa 100 ml vode. Leću stavite u zdjelu i prelijte vodom. Oboje ostavite na sobnoj temperaturi oko 60 minuta, a zatim leću dobro isperite. Za to vrijeme orahe i lješnjake usitnite u multipraktiku. Sa stabljika celera uklonite listiće pa ih narežite na veće komade. Luk oljuštite i narežite na osmine. Mrkvu očistite i krupno narežite. Gljive prebrišite vlažnim ubrusom pa prerežite popola. Sve povrće stavite u multipraktik i usitnite. U velikoj tavi ili loncu zagrijte ulje i na njemu 5 minuta propirjajte povrće. Posolite i pospite začinima te pirjajte još minutu-dvije.

Maknite s vatre te prebacite u veliku zdjelu. Dodajte ocijeđenu namočenu leću te smjesu od lana, a zatim i nasjeckani peršin, kečap i 150 ml vode. Dobro promiješajte. Smjesu stavite u duguljast kalup za kruh koji je obložen papirom za pečenje tako da papir prelazi preko rubova kalupa. Dobro utisnite žlicom pa krajeve papira za pečenje preklopite preko smjese. Stavite u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva i pecite 70 minuta. Potom izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi najmanje 15 minuta prije vađenja iz kalupa i rezanja.

 bezglutenski kruh

Aromatični kruh bez glutena

140 g rižina brašna (najbolje integralnog)

60 g heljdina brašna

paketić praška za pecivo bez glutena

1-2 žličice mješavine začina: đumbira, cimeta, pimenta, klinčića i muškatnog oraščića (omjer začina prilagodite svom ukusu ili upotrijebite gotovu mješavinu, npr. za medenjake)

90 g nektara od agave ili kokosa, ili javorova sirupa

100 ml biljnog mlijeka

80 ml hladnoprešanoga suncokretova ili repičina ulja

1 žlica soka od limuna ili naranče

 

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Duguljast kalup za kruh obložite papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte obje vrste brašna s praškom za pecivo i začinima. Dodajte nektar od agave, biljno mlijeko, ulje i limunov ili narančin sok. Kratko promiješajte pa smjesu ulijte u kalup. Pecite 40 do 50 minuta. Ostavite da se malo ohladi pa izvadite iz kalupa i do kraja ohladite na rešetki.

 

 

Pripremila Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci