Tri hranjiva doručka za post

Doručak treba osigurati dovoljno energije i hranjivih tvari da svježi započnete dan. U vrijeme posta često odaberemo najlakša, ali loša rješenja - peciva, mnogo bijelog brašna i šećera...

Da to ne mora biti tako te da uz malo truda i mašte možete doručkovati zdravo i kad postite, dokazuju i tri primjera za kvalitetan doručak - slatki, slani i voćni.

Slatka kuhana pšenica
Radi ekonomičnijeg kuhanja, potopite pšenicu na nekoliko sati ili je skuhajte kao naše bake - kratko je prokuhajte, pa lonac umotajte i ostavite u nekom toplom kutku preko noći. Za moderne domaćice, taj dio može obaviti ekspres-lonac. Ujutro razdijelite pšenicu na obroke, a višak slobodno zamrznite.

I odmrznuta je pšenica veoma ukusna. Začinite svoj doručak smeđim šećerom ili medom, dodajte cimet, a ako volite takvu kombinaciju, možete dodati i neko voće. U staklenci ili plastičnoj posudi koja se hermetički zatvara, možete obrok lako ponijeti i na posao. Umjesto pšenice, možete skuhati i ječam, koji je iznimno ukusan i zdrav.

Palenta s povrćem
Proširite vidike i kad je reč o palenti. Brzo se kuha i kao ukusna podloga otvara brojne mogućnosti kombiniranja. Šnite kuhane palente poslužite s pirjanim graškom i mrkvom, a ako volite mediteranski miks, prelijte loptice palente sokom od rajčice i pospite origanom i peršinom.

Voćna salata s povrćem
Miješanje rukole, rotkvica, luka i kupusa s narančana, orasima i bananom pružit će vam novi gastronomski užitak! Izaberite voće i povrće koje najviše volite, operite ga i ogulite pa blago posolite i začinite mješavinom meda i limunova soka. Odlično će se uklopiti i cikla, kuhani krumpir, mrkva...

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci