Tofu - namirnica za 101 užitak

Malo je koja namirnica tako svestrana i podatna za kombiniranje poput tofua. Jednostavan za korištenje, iako na prvu pomalo bezličan, on je kralj zdravih i bogatih bezmesnih jela. Pripremite ga na slatko ili slano, prženog, kuhanog ili dimljenog, odabir je samo vaš

Koagulirano sojino mlijeko

Tofu je dvije tisuće godina stara azijska namirnica koja podsjeća na sir. Možda zamka za čovjeka iz zapadne kulture i leži baš u usporedbi tofua sa sirom. Iako se tofu proizvodi na sličan način – biljno (sojino) mlijeko koagulira pomoću nigarija, tj. magnezijeva klorida ili kalcijeva sulfata – on baš i nema bogat i pun okus poput mladih sireva kakve smo tradicionalno navikli jesti.

Postoje razni načini pripreme tofua, a kada ga pržimo, pohamo, pečemo, s njime se ponašamo kao s mesom. Zato ga ne uspoređujem sa sirom kad ga nudim prijateljima i smatram ga vrlo zdravom i ukusnom namirnicom. Već dvadesetak godina tofu je dio moje prehrane. Da, i ja mogu potvrditi da sirov i svjež tofu ima blag, pomalo bljutav, poseban i meni nimalo lijep okus. No ako ga prelijem s nekoliko kapi sojina umaka i kratko prepržim, njegov se okus mijenja i on se za mene pretvara u jedno od omiljenih jela.  

Za ručak ili desert

Takav kakav jest, tofu me godinama tjerao da u kuhinji budem kreativnija i smišljam kako mu poboljšati okus. Kao stvoren je za marinade: mogu se igrati i kombinirati ga sa suhim i svježim začinima, raznim vrstama ulja i octa, sojinim i drugim umacima, medom i sladom. Nakon mariniranja mogu ga kuhati na pari i u juhama, pirjati, pržiti u dubokom ulju, pohati, roštiljati ili zapeći u pećnici. Dobra strana njegova blagog, neutralnog okusa i kremasta struktura dopuštaju mi da se upustim u pripremu raznih namaza, umaka i preljeva, ali i ukusnih deserata poput slatkih krema, pudinga, moussea, frapea ili sladoleda.

Pripremajući slana ili slatka jela od ove namirnice naučila sam da je važno znati kako čuvati svježi tofu. To je lako kvarljiva namirnica i najbolje je kupovni tofu izvaditi iz pakiranja, isprati i držati ga u hladnjaku u prokuhanoj vodi uz malo soli. Tako će se tofu očuvati i do dva tjedna.

S dimljenim tofuom nešto je lakše, dovoljno je pronaći drvenu, plastičnu ili kutiju izrađenu od bambusa. Ako ipak niste vični istraživanju u kuhinji, u trgovinama se mogu naći proizvodi od tofua poput namaza, tofuneze, salama i kobasica. To su proizvodi koji imitiraju hranu kakvu smo navikli tradicionalno jesti i mogu biti vrlo ukusni. Konzumiraju ih vegetarijanci, vegani i svi koji se hrane prema makrobiotičkim načelima. Ako želite unijeti kvalitetne promjene u svoju prehranu, preporučila bih vam da barem povremeno uvrstite svježi i dimljeni tofu te proizvode od njega.  

Ljekoviti tofu

Naime, tofu je izvrstan izvor iskoristivih bjelančevina i esencijalnih aminokiselina, sadržava nešto nezasićenih masnih kiselina, vitamin B te minerale: kalcij, željezo i magnezij. Već su nadaleko poznata i ljekovita svojstva soje, pa tako i njene prerađevine tofua. Povremenim uvrštavanjem te namirnice u svoj jelovnik možemo smanjiti razinu lošeg kolesterola i visokog tlaka te izbjeći probleme s kardiovaskularnim bolestima.

Žene bi trebale obratiti pozornost na činjenicu da se konzumacija tofua povezuje s ublaženim simptomima PMS-a i poboljšanjem zdravlja kostiju i dojki. Osim toga, žene koje jedu tofu lakše podnose razdoblje perimenopauze i menopauze. I na kraju, kada kupujete tofu, svakako obratite pozornost na to da je soja od koje je napravljen organski uzgojena.

Recepte s tofuom pronađite ovdje

Željka Fordren Jambrešić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci