Testirajte koliko je čista voda koju pijete

Voda je namirnica o kojoj najviše ovisimo, a najmanje mislimo o njoj. Utječe na pravilno funkcioniranje našeg organizma i potrebno ju je unositi u adekvatnim količinima. No, jeste li sigurni da svakodnevno pijete čistu i ispravnu vodu?

Talog na dnu čaja

Kakvoća vode može biti različita. Može biti ljekovita, "tehnička", koja je u određenim uvjetima pogodna za piće, a može obilovati i teškim metalima i drugim toksičnim supstancama.

Kakva je voda koju pijete kod kuće iz slavine? Primjećujete li kadtad neobičan, "metalan" okus ili vidite mrvice "pijeska" na dnu čaše?

Autori knjige 'Alka 75 - Kuharica u ravnoteži', Damir Jelenski i Šime Sušić, potiču nas da sami provjerimo ispravnost vode koju piju naši ukućani. "Prokuhajte destiliranu vodu kupljenu u trgovini, filtriranu vodu iz slavine i vodu izravno iz slavine te usporedite rezultate pogledom i okusom."

Nakon toga, savjetuju autori da napravite čak bez šećera od tih triju vrsta prokuhane vode i usporedite okus. Najbolje da ih servirate u staklenim, prozirnim šalicama. "Ako primijetite talog u prokuhanoj vodi izravno iz slavine, možete zaključiti da bi te nečistoće završile u vašem organizmu", pišu autori savjetujući da u tom slučaju ne kupujemo vodu u plastičnim bocama već da razmislimo o filtriranju ili prokuhavanju vode, što je zdravija varijanta i za nas i za okoliš.

Pročitajte i:

50 nijansi prozirne: Kako kušati i prepoznati dobru vodu?

Zaboravite na formulu 8 čaša vode na dan. Liječnica pojašnjava koliko vode bismo zapravo trebali popiti

Voda - u čemu nam sve pomaže

 

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci