Sva blaga avokada

Jedna biljka, stotine lica - tako bismo mogli opisati avokado koji je već neko vrijeme hit namirnica, ali jedna od rijetkih koja to nije samo zbog trenda. Njegove su dobrobiti brojne, baš kao i jela u kojima ima važnu ulogu

Omogućuje bolju apsorpciju hranjivih tvari iz povrća

U toplom dijelu godine sve su nam češće na jelovniku obroci s mnogo svježeg povrća koji se brzo pripremaju i zahtijevaju što manje kuhanja. Upravo za takva jela idealan je avokado: ne samo da ih obogaćuje svojom kremastom teksturom, nego njegove zdrave masnoće omogućuju bolju apsorpciju hranjivih tvari iz povrća.

I sam avokado pun je nutrijenata, među kojima se ističu nezasićene masne kiseline, važne za kardiovaskularni sustav, antiaging vitamin E te lutein i zea­ksantin koji štite zdravlje očiju, a osigurava i mnogo vlakana.

Da bi njegove kvalitete došle do izražaja, mora biti savršeno zreo – mek na lagani pritisak prstom (ali ne gnjecav). No kako do naših prodavaonica dolazi izdaleka, bere se zelen pa je najčešće tvrd kao kamen i treba odstajati barem nekoliko dana na sobnoj temperaturi kako bi bio upotrebljiv.

Ubrzajte dozrijevanje

Što ako vam je hitno potreban i ne možete toliko čekati? Postoji više metoda da se ubrza dozrijevanje avokada: možete ga čvrsto zamotati u aluminijsku foliju te zagrijavati na 100 Celzijevih stupnjeva dok ne omekša (od 10 do 60 min), izravno izložiti sunčevoj svjetlosti ili pak staviti u papirnatu vrećicu s bananom, jabukom, rajčicom ili brašnom pa vrećicu dobro zatvoriti i dan-dva ostaviti na sobnoj temperaturi (ne na sunčevoj svjetlosti).

Želite li pak dulje sačuvati avokado, držite ga u hladnjaku pa izvadite na sobnu temperaturu prije uporabe. Ako odmah ne potrošite sve, prelijte ostatak svježe iscijeđenim sokom agruma (što će spriječiti da njegova pulpa posmeđi) pa ga čvrsto omotajte plastičnom folijom i čuvajte u hladnjaku.

Brza slana i slatka jela

Idealan za prilike kad nam nedostaje vremena ili inspiracije za kuhanje, avokado bi bilo dobro uvijek imati u kući. Primjerice, zgnječimo li ga s malo maslinova ulja i začinimo po ukusu, evo superbrzog umaka za tjesteninu. I ljubiteljima zdravih slastica nudi brza rješenja: za čokoladnu kremu smiksajte očišćeni i narezani avokado, žličicu bourbon vanilin šećera, po 2 žličice kakaa i kokosova nektara i 3 žlice sojina mlijeka.

Tu je i jednostavan recept za sladoled: u blender ubacite očišćeni avokado, 2 dl biljnoga mlijeka i jednu-dvije žličice svijetlog smeđega šećera. Smiksajte u glatku smjesu pa, ako želite, u pola umiješajte mljeveni rogač ili kakao. Ulijte u plitku posudu i ostavite u zamrzivaču dok se ne zamrzne. Uslast!

Namaz od avokada i slanutka

Proljetne rolice s avokadom

Gazpacho s avokadom i spirulinom

Povrtni Buddha bowl s avokadom

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci