Starter s raženim brašnom - napravite sami

Starter je tradicionalna, prirodna zamjena za pekarski kvasac, a fermentacijom brašna i vode kruh postaje lakši za probavu, čak ga dobro ponose i osobe osjetljive na gluten. Recept za izradu startera s raženim brašnom, koje možete zamijeniti nekim drugim integralnim, glutenskim brašnom, daje Maja Kefeček, autorica kuharice Kruh i peciva, u izdanju Planetopije.

1. dan, ujutro
U većoj staklenci pomiješajte 1 dl mlake vode i 30 g raženog brašna. Poklopac samo stavite na staklenku kako bi zrak mogao prodirati u nju. Staklenku stavite na toplije mjestu u kuhinji – najbolja temperatura je 20 - 25 °C. Neka staklenka tako stoji tri dana, a svako jutro i večer promiješajte mješavinu. Trebali bi se pojaviti mjehurići.

4. dan, ujutro
Dodajte 1 dl mlake vode i 90 g raženog brašna pa promiješajte. Dobit ćete malo gušće tijesto.

4. dan, navečer
Proces vrenja već je započeo i tijesto bi trebalo malo narasti. Iz staklenke izlijte pola sadržaja pa dodajte 1 dl mlake vode i 60 g raženog brašna i promiješajte.

5. dan, ujutro
Ponovite prethodni postupak: izlijte sve osim 0,5 dl, dodajte 1 dl mlake vode i 60 g raženog brašna, promiješajte i ostavite.

5. dan, navečer
Ako se tijesto udvostručilo i izgleda pjenasto, vaš je prirodni kvasac gotov. Ako ne izgleda tako, ponovite postupak još jednom: izlijte sve osim 0,5 dl, dodajte 1 dl mlake vode i 60 g raženog brašna, pomiješajte i ostavite. (Još jedan od načina da provjerite je li starter dovoljno aktivan jest da mali komad stavite u vodu – ako pluta, onda je spreman.)

Ako je starter spreman, uzmite polovicu koju ćete upotrijebiti za pečenje kruha. Ostatak nahranite – dodajte 1 dl mlake vode i 60 g brašna, pomiješajte, ostavite na toplom da zapjeni i spremite ga u hladnjak. Može stajati oko sedam dana. Ako ga budete koristili unutar sedam dana, upotrijebite polovicu, a ostatak opet nahranite. Ako nećete peći kruh, izlijte polovicu, ostatak nahranite pa kad se digne i zapjeni, vratite natrag u hladnjak. Ovako možete beskonačno dugo održavati starter.

Starter se može pokvariti ako ga niste dovoljno nahranili. Ako miriše na alkohol, bacite ga i napravite novi. Isto napravite i ako se na površini pojavi šarena plijesan. No zna se ponekad stvoriti kao tanak sloj vode s nekom vrstom plijesni. Taj dio možete odliti, ali isto tako možete i samo promiješati.

Prilikom korištenja startera tijesto osta­vite da se diže 4 - 12 sati, a za kiseliji okus možete ga ostaviti i 12 - 24 sata. Na oko kilogram brašna trebate 150 - 300 g startera, 20 g soli i 600 - 700 ml vode. Ako želite da se kruh brže digne ili ako radite neki teži, integralni ili raženi kruh, možete staviti istu količinu startera i brašna.

Maja Kefeček iz kuharice Kruh i peciva u izdanju Planetopije

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci