Sjemenke bosiljka: 'chia sjemenke' našeg podneblja

Lišće bosiljka uobičajen je začin za oplemenjivanje jela i napitaka, no sve su popularnije sjemenke bosiljka koje se od davnina koriste u kulinarstvu Dalekoga istoka...

Primjerice, tradicionalni indijski gusti napitak falooda priprema se od mlijeka, ružina sirupa i sjemenki bosiljka, s raznim dodacima poput sladoleda i voća.

Sjemenke bosiljka preporučuju se kao zamjena za chia sjemenke jer su, baš kao i one, bogate mineralima, omega kiselinama i vlaknima te imaju blagi okus koji se dobro uklapa u razne recepte. Namaču se kao i chia sjemenke, ali se, za razliku od njih, ne preporučuju koristiti suhe (npr. za posipanje po salatama) jer ih je teško žvakati. Mogu se samljeti i dodati u brašno za pripremu kruha i kolača.

Namočene sjemenke bosiljka koriste se kao zamjena za jaja u jelima od pečenog tijesta – umjesto jednog jajeta preporučuje se jedna jušna žlica sjemenki bosiljka 15 minuta namakanih u tri jušne žlice vode.

sjemenke bosiljka

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci