Sir od indijskih oraščića

Evo varijante recepta za sad već dobro poznati sir od indijskih oraščića Dunje Gulin, preuzet iz kuharice Fermented Foods For Vitality and Health

2 šalice nesoljenih indijskih oraščića
½ žličice soli
2 češnja češnjaka
2 žlice maslinova ulja
¼ šalice Rejuvelac napitka ili 2 žlice soka limuna i ¼ šalice vode

Indijske oraščiće namočite preko noći u puno vode s prstohvatom soli. Namočene oraščiće dobro operite i ocijedite. Izmiksajte ih s ostalim sastojcima u blenderu visoke brzine. Smjesu žlicom prebacite u manje cjedilo obloženo gazom. Utisnite, prekrijte gazom i pustite da odstoji na sobnoj temperaturi 24 sata, a potom i 24 sata u hladnjaku. Maknite gazu. Čuvajte u hladnjaku u zatvorenoj posudi. Ovaj veganski sir može stajati oko 10 dana.

U smjesu se tijekom miksanja u blenderu mogu dodati razni dodaci i začini poput pahuljica prehrambenog kvasca ili malo miso paste (oboje za intenzivniji okus) te razni suhi začini, papar, čili, itd. Uslast!

Rejuvelac napitak
1/2 šalice proklijalog pira
2 šalice vode
Klice stavite u staklenku i prelijte vodom. Prekrijte gazom ili salvetom, pričvrstite gumicom i čuvajte na sobnoj temperaturi 48 sati ili dok se ne razvije kiselkasti okus i pojave mjehurići. Nakon završene fermentacije ocijedite tekućinu u novu staklenku/bocu i bacite klice. Osim klica pira, možete koristiti proklijalu pšenicu, heljdu, rižu, raž, kvinoju ili neoguljeno proso.

Dunja Gulin

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci