Salata od špinata sa svježim smokvama iz kuharice Ruedigera Dahlkea

Njemački liječnik Ruediger Dahlke, koji je svoj holistički pogled na ljudsko zdravlje iznosio i u kolumnama u Sensi, tijekom svojih dugogodišnjih istraživanja došao je do zaključka da je energija biljaka sve što nam je potrebno za savršeno zdravlje. Upravo je zato i sam vegan te u svojim knjigama detaljno argumentira ovakav stav. Evo recepta iz njegove nanovije "Kuharice za životnu energiju"

Za 2 osobe

4 svježe zrele smokve
1 žlica javorova sirupa
30 g pinjola
100 g graška (svježeg ili zamrznutog)
400 g mladog špinata
2 žlice maslinova ulja
½ žličice senfa
½ žličice sirupa od šipka (nara)
1 žlica bijelog aceta balsamica
sol
svježe mljeveni papar

Smokve operite, obrišite i narežite na polovine. U tavi zagrijte javorov sirup pa karamelizirajte smokve oko 5 minuta, položene odrezanom stranom prema dolje.
Pinjole nasuho popržite u tavi, zatim izvadite i ostavite sa strane da se ohlade.
U loncu s proključalom vodom blanširajte grašak. Ocijedite ga na situ i isperite ledeno hladnom vodom. Špinat očistite, operite i otresite.

Za dresing: u posudici izmiješajte ulje, senf, sirup od šipka, ocat, sol i papar. Stavite špinat i grašak u veliku posudu pa ih prelijte dresingom. Stavite salatu na tanjure i dodajte karamelizirane smokve. Pospite pinjolima.

Ruediger Dahlke iz knjige 'Das Lebensenergie Kochbuch' (Kuharica za životnu energiju)

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci