Recepti s tofuom

Tofu je jako zdrav, ali u umjerenim količinama. Bogat je proteinima, vitaminima i kalcijem. Ako ne znate kako ga spremiti, isprobajte naše recepte

Makrobiotički zapečeni tofu

Pakiranje tofua (250-300 g) izrežite na kriške od 1 cm. Svaku krišku prerežite na dva dijela. Zagrijte vodu (debljine prsta) u odgovarajućoj posudi i dodajte žlicu tamarija. Kad prokuha, dodajte tofu i kuhajte ga oko pet minuta. Izvadite tofu i poslažite na nauljenu posudu za pečenje. Pripremite preljev. Pomiješajte miso pastu s tahinom (sezamova pasta) u omjeru 1:5. Dodajte malo tople vode da dobijete umak gust poput majoneze. Premažite time tofu, posipajte ga sezamom i stavite peći u zagrijanu pećnicu 20-ak minuta.

Quiche s blitvom i tofuom

Pomiješajte šalicu integralnoga pšeničnog brašna, pola žličice usitnjene morske soli i tri žlice kukuruzna ulja. Dodajte 1/3 šalice hladne vode i umijesite tijesto. Ostavite da odstoji 30 minuta. Valjkom razvucite tanko tijesto, malo ga pobrašnite i stavite u nauljeni okrugli kalup za quiche (22 cm). Izbodite tijesto vilicom na više mjesta i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 10-15 minuta. Operite dvije vezice blitve. Očistite blitvu od peteljki i debelih središnjih žila pa je mokru stavite u posudu u kojoj ste zagrijali žlicu maslinova ulja. Posolite i pirjajte blitvu oko tri minute dok ne splasne pa dodajte dva-tri češnja češnjaka. Sameljite u blenderu oko 200 g tofua s malo vode i žlicom integralnog brašna. Pomiješajte smjesu od tofua s blitvom i rasporedite preko pečenog tijesta. Pecite u pećnici još 15-ak minuta.

Marinirani tofu s roštilja

Prerežite pakiranje tofua na dva dijela. Možete upotrijebiti zamrznuti tofu jer će biti čvršći dok se peče. Marinirajte svježi ili odmrznuti tofu u umaku od ¼ šalice soka limete ili naranče, ¼ šalice javorova sirupa ili meda, 1/8 šalice tamarija, tri nasjeckana češnja češnjaka i dvije žličice naribanog đumbira. Neka se tofu marinira u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći. Premažite rešetku roštilja uljem i pecite po tri minute sa svake strane, najbolje na dijelu roštilja gdje temperatura nije jako visoka.

Nikola Pešić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci