Recept za domaći baguette koji se ne mijesi

Kod kuće je moguće ispeći i omiljeni hrskavi kruh – ovaj je recept osobito jednostavan jer se tijesto ne mijesi, nego samo promiješa žlicom

Sastojci:

375 g brašna

1 žličica soli

300 ml vode

1 paketić kvasca u prahu

Brašno prosijte sa solju. U toploj vodi (35 °C ) razmutite kvasac pa postupno, miješajući žlicom, uspite brašno pomiješano sa solju. Promiješajte žustro da se sastojci dobro povežu.

Zdjelu pokrijte čistom kuhinjskom krpom ili komadom plastične folije te ostavite na toplom (35 °C – najbolje je da malo zagrijete pećnicu) sat i pol kako bi tijesto udvostručilo volumen (možete ga zamijesiti i uvečer te ostaviti preko noći na sobnoj temperaturi). Potom tijesto istresite na pobrašnjenu površinu te lopaticom podijelite na dva komada. Budući da će biti vrlo meko i ljepljivo, ruke dobro pospite brašnom.

Od svakog oblikujte tanak duguljast kruščić nastojeći što manje manipulirati tijestom. Stavite na lim obložen papirom za pečenje. Oštrim nožem ili škarama svaki baguette nekoliko puta zarežite dijagonalno. Ostavite da se diže dok se pećnicu ne zagrije na 240 stupnjeva; na dno pećnice stavite posudu s otprilike ½ dl vode.

Kruščiće premažite ili poprskajte vodom, po želji pospite sjemenkama te pecite 25 minuta. Nakon pečenja ostavite da se malo ohlade na rešetki.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci