Punjeni aromatični patlidžan sa slanutkom i crnim maslinama

Velika pobornica mediteranske prehrane dr. Kažinić Kreho uvijek naglašava da zdravlje i ravnotežu ne treba tražiti u popularnim trendovima prehrane koji stižu sa svih strana svijeta kad u našem podneblju već imamo najzdravije tradicijske jelovnike. Jednostavnim receptima naših baka, otkriva, samo još treba dodati kurkumu i đumbir kako bismo dodatno ojačali njihovo ljekovito djelovanje. Isprobajte njezin recept iz knjige Moja mediteranska dijeta

za 2 osobe

2 manja patlidžana, izbodena vilicom
1 manji češanj češnjaka, zgnječen
10 crnih maslina, narezanih
200 g slanutka, kuhanoga
2 rajčice, narezane na kockice
2 manje kapule (crveni luk) isjeckane
svježe nariban paški sir ili parmezan
kapar prema želji
origano prema želji
ružmarin prema želji

Zagrijte pećnicu na 220 °C. Na lim za pečenje stavite probodene patli­džane te ih pecite oko 30 do 40 minuta dok ne omekšaju. Nemojte ih prepeći jer trebaju samo omekšati. Pričekajte da se ohlade pa ih uzduž prerežite na pola te pažljivo izvadite meso iz sredine.

Meso patlidžana nasjeckajte nožem te pomiješajte s ostalim sastojcima, osim sira.
Smjesom napunite patlidžane. Vratite ponovo u pećnicu na 8 minuta. Svježe naribani sir pospite po patlidžanima te ponovo pecite dok se sir ne istopi.
Poslužite uz zdjelu svježe, hrskave zelene salate, tostiran integralni kruh te čašu crnog vina.

Lejla Kažinić Kreho, liječnica i nutricionistkinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci