'Nova kvinoja' mogla bi spasiti živote i okoliš

Proso je usjev koji je otporan na posljedice klimatskih promjena, idealan je za dijabetičare i osjetljive na gluten te je dio plana vodećih ekoloških strategija. Upoznajte ovu svestranu namirnicu i uključite je u prehranu

Proso je skupina starih, integralnih žitarica koje se uzgajaju i konzumiraju tisućama godina, prije svega u Aziji i Africi. Nedavno prozvan novom kvinojom, proso je trenutačno među najpopularnijim žitaricama na svijetu.

Zdrava zamjena za obične žitarice poput pšenice i riže, proso je bogato vitaminima i mineralima (uključujući željezo, kalcij i vitamine B-skupine), vlaknima, bjelančevinama, antioksidansima – i ne sadrži gluten. Postoji mnogo različitih vrsta prosa, a nijedna ne stvara kiseline u želucu, što ih čini lakim za probavu.

Ono sto je ključno za dijabetičare jest da proso ima niži glikemijski indeks (GI) od većine drugih žitarica, što znači da nakon njegove konzumacije nema naglog skoka razine šećera u krvi. Nedavne studije dokazale su i da snižava kolesterol.

Superhrana koja uspijeva i u sušnim uvjetima

Ovu superhranu promoviraju i vodeće ekološke inicijative, poput projekta revitalizacije rijeke Rally for Rivers Zaklade Isha, kojoj je cilj spasiti isušene tropske rijeke pomažući poljoprivrednicima u usvajanju agrošumarstva.

Cauvery-IshaFoundation

Poljoprivredno šumarstvo praksa je uzgoja voćaka ili drveća zajedno s konvencionalnim usjevima ili na punopravnoj osnovi. Ovaj dodatni pokrov drveća oživljava razinu rijeka i podzemnih voda povećavajući zadržavanje vode. Također poboljšava zdravlje tla dopunjavanjem organskog sadržaja u tlu.

Rally for Rivers i velika kampanju na terenu, Cauvery Calling, pomogla je već 107.000 poljoprivrednika da prijeđu na agrošumarstvo u slijevu rijeke Cauvery na jugu Indije, u saveznoj državi Tamil Nadu. Projekt Cauvery Calling povećat će prihode poljoprivrednika 300 do 800 posto, a posadit će ukupno 2,42 milijarde stabala za revitalizaciju rijeke Cauvery.

Inicijativi je pomogla činjenica da je državna vlada uvela minimalan osiguran prihod za poljoprivrednike koji uzgajaju proso – idealan usjev za uzgoj dok se uspostavlja pokrov drveća – dajući im daljnji poticaj za prelazak na agrošumarstvo. Proso je odabrano jer se tradicionalni usjevi poput riže navodnjavaju vodom iz rijeke. Prelaskom na ovaj usjev koji se lako uzgaja opterećenje rijeke znatno će opasti.

Cauvery_IshaFoundation

Proso također može rasti u sušnim uvjetima, s malo ili bez navodnjavanja, te u regijama s vrlo niskim oborinama. Budući da se dezertifikacija pojačava i tlo se suši, proso će doslovno spasiti živote. Stoga UN, vlade i nevladine organizacije diljem svijeta nastoje proso učiniti jednom od ključnih namirnica. Rezolucija UN-a da se 2023. proglasi Međunarodnom godinom prosa prepoznaje "hitnu potrebu za podizanjem svijesti o klimatskim promjenama i nutritivnim prednostima prosa te za zagovaranjem raznolike, uravnotežene i zdrave prehrane povećanom održivom proizvodnjom i potrošnjom prosa".

Kako smanjiti svoj "vodeni otisak"?

Više od 40 posto "vodenog otiska" prosječnog Europljanina dolazi iz poljoprivrede i industrije izvan kontinenta – često iz regija koje se suočavaju s nedostatkom vode. Otprilike 50 posto "vodenog otiska" ljudi u Velikoj Britaniji dolazi iz riječnih sljevova u inozemstvu, gdje se voda upotrebljava za poljoprivredu i industriju na neodrživim razinama.

Dva su ključna načina kako potrošači mogu smanjiti svoj "vodeni otisak":

  • Neka vam proso bude glavna žitarica na popisu za kupnju te zamijeni rižu i druge žitarice u uzgoju kojih se troši jako puno vode.
  • Povećajte konzumaciju voća jer ako trideset posto vaše hrane dolazi od plodova drveća, a ne iz obradive zemlje i usjeva, mesa ili mliječnih proizvoda, za tih trideset posto gotovo je zajamčeno da će imati nizak "vodeni otisak" (on je visok za samo mali broj plodova, poput avokada i manga).

O Zakladi Isha

Zaklada Isha neprofitna je i dobrotvorna organizacija te se njen rad oslanja na volontere, a osnovao ju je Sadhguru. Putem moćnih programa joge za unutarnju transformaciju i inspirativne društvene inicijative, Isha je prerasla u velik pokret posvećen rješavanju svih aspekata ljudskog blagostanja. Isha djeluje globalno, u preko 300 centara u svijetu, uz podršku više od jedanaest milijuna volontera. Više o Zakladi Isha možete naći na isha.sadhguru.org

Sadhguru-IshaFoundation

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci