Pripremite žitarice za čitav tjedan

Žitarice možemo skuhati dan prije pripreme obroka, pogotovo one koje se kuhaju dulje od pola sata. Smeđu rižu, ječam, zob i pir najbolje je kuhati u ekspres-loncu jer se kuhaju do 50 minuta. Skuhajte veću količinu da možete napraviti više obroka. Evo plana...

Kuhane i ohlađene žitarice čuvajte u hladnjaku do dva dana. Odvojite dio koji ćete poslužiti kao samostalno jelo ili ga dodati u juhe, variva, jela od povrća i salate.

Ostatak sljedeće jutro priredite kao kašu za doručak: na šalicu kuhane žitarice dodajte četiri šalice vode i prokuhajte desetak minuta. Volite li slano, kašu začinite s nekoliko kapi sojina umaka i nasjeckanim mladim lukom te pospite prženim sjemenkama sezama ili suncokreta. Za dozu bjelančevina dodajte seitan ili prženi tofu.

Recepti za zdrav doručak

Superbrza zobena kaša

Oni koji vole slatkasto mogu dodati rižin slad, javorov ili agavin sirup, pržene i nasjeckane bademe, lješnjake ili indijske oraščiće te suho voće. Od ostataka smeđe riže, zobi i ječma kao i prosa, kvinoje, amaranta, kus-kusa i zobenih pahuljica, koji se kraće kuhaju, možete napraviti i desert u obliku pudinga.

Domaći puding od žitarica

Željka Fordren Jambrešić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci