Pripremite mahunarke za čitav tjedan

Mahunarke su bogate proteinima i poželjno ih je konzumirati svakodnevno u varivima, salatama, namazima ili u kombinaciji s povrćem...

Mahunarke kao što su različite vrste graha i slanutak kuhajte u eks­pres-loncu jer će se brže skuhati. Razne vrste leće kuhaju se u običnom loncu 20 - 30 minuta. Kuhane i ohlađene mahunarke možete čuvati u hladnjaku do četiri dana.

Kuhanje mahunarki

Bogate su proteinima i poželjno ih je konzumirati svakodnevno u varivima, salatama, namazima ili u kombinaciji s povrćem. Odlično se slažu s korjenastim povrćem u varivima i salatama. Nezaobilazni dodaci su luk i češnjak te začini poput lovora i kumina koji olakšavaju probavu i sprečavaju nadutost. U namaze je dobro dodati curry prah, kurkumu, korijandar, sezam ili papar. Peršin, kopar i vlasac začinske su biljke koje uvijek trebamo imati kad priređujemo jela od mahunarki.

Namirnice koje su 'srodne duše'

Vrlo su isplativa namirnica i uvijek skuhajte veću količinu. Od bijelog, smeđeg ili azuki graha možete napraviti varivo. Drugi dan priredite salatu, a od manje količine kuhanoga graha – čokoladne muffine.

Muffini od graha

Željka Fordren Jambrešić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci