Priprema i kuhanje integralne riže

Savjeti autorice zdravih kuharica Dunje Gulin

Riža - kako je odabrati

Namakanje

Diljem svijeta različite kulture pripremaju i cjelovitu i poliranu rižu na različite načine – kao glavno jelo, kao prilog te ih upotrebljavaju za spravljanje kaša, pogača, brašna, tjestenine, rižinog papira i sl. Ponekad se integralna riža namače, ostavlja da klija ili fermentira, poglavito u Aziji, a najviše u Japanu.

Ove drevne prakse slažu se s onim što je moderna znanost otkrila o žitaricama – da se tijekom namakanja i fermentiranja teže probavljive bjelančevine djelomično razlažu na jednostavnije komponente koje se lakše apsorbiraju tijekom probave. Također, integralna riža sadrži u vanjskoj ovojnici zrna fitinsku kiselinu koja se u crijevima povezuje s kalcijem, magnezijem, željezom i cinkom te blokira apsorpciju ovih minerala.

Kuhanje

Namakanje omogućava enzimima, laktobakterijama i drugim korisnim organizmima da razbiju i neutraliziraju fitinsku kiselinu, pa je integralnu rižu dovoljno namakati od 6 do 8 sati u hladnoj vodi (u omjeru 1 šalica riže na 2 šalice vode) u koju se može dodati i nekoliko žlica kiselog medija (sirutka, kefir, jogurt, sok limuna, ocat). Takvo će namakanje, osim fitinske kiseline, neutralizirati i blokatore enzima, koje sadrži sve sjemenje, te omogućiti aktivaciju mnogo blagotvornih enzima.

Tako namočena riža kuha se u loncu debelog dna, i to u vodi od namakanja, na laganoj vatri oko 45 minuta te ohlađena može stajati u hladnjaku 4 - 6 dana. Iako na ovaj način možete pripremati bilo koju vrstu cjelovite riže, za svakodnevnu upotrebu preporučujem integralnu rižu kratkog, tj. okruglog zrna, jer je zrno nakon kuhanja mekše, slatkastog okusa te, za razliku od riže dugog zrna, ne otvrdne stajanjem u hladnjaku.

Dunja Gulin

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci