Povrtne lazanje od krumpirova tijesta

Ove sočne lazanje pripremaju se bez klasičnog tijesta ali im upravo mekoća krumpira, koji zamijenjuje tjesteninu, daje bogatu teksturu i puniji okus...

Za lazanje:

200 g blitve ili špinata
3,5 šalica kuhanog i grubo naribanog krumpira
3 mrkve narezane na ploške
2,5 šalica brašna
2 žlice škrobnog brašna
sol
papar
1 jaje
2 žlice nasjeckanog peršina

Za bešamel:

40 g maslaca
40 g brašna
500 ml mlijeka
prstohvat muškatnog oraščića
sol
mljeveni bijeli papar
maslac i krušne mrvice za podlogu na limu za pečenje
100 g naribanog tvrdog sira

Prvo pripremite bešamel. Maslac otopite u posudi, dodajte brašno i napravite svijetlu zapršku. Prelijte polovinom mlijeka, dobro razmutite, posolite i popaprite te naribajte malo muškatnog oraščića. Zatim dodajte ostatak mlijeka i uz stalno miješanje kuhajte 20 minuta, dok ne dobijete gusti umak.

Blitvu operite pa odstranite tvrđe dijelove lista. Blitvu i mrkvu kratko blanširajte u kipućoj vodi. Izvadite ih iz posude i odmah ohladite pod mlazom hladne vode. Kalup namastite i pospite krušnim mrvicama.

Krumpire za lazanje pomiješajte s brašnom i škrobnim brašnom. Smjesu posolite, popaprite, dodajte jaje pa umijesite tijesto i podijelite ga na 4 dijela. Svaki komad tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini na veličinu kalupa.

Zatim na dno kalupa položite prvo tijesto, na njega položite trećinu listova blitve i trećinu mrkve pokrijte ih bešamelom te lagano pospite sirom. Pokrijte slojem tijesta te ponovite postupak s povrćem, bešamelom i sirom. Na kraju sve pokrijte tijestom, prelijte bešamelom i pospite ostatkom sira. Lazanje pecite 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 170 °C. Pospite nasjeckanim peršinom i poslužite.

Izvor: Kuhaj.hr 

Preporučujemo

Ostali članci