Popečci (polpete) od kvinoje s chimichurri jogurtom

Ovaj recept za vegetarijanski burger će vas oduševiti. Zdrav je i hranjiv snack, obiluje proteinima, lako se priprema, a vole ga i djeca. Možete ga poslužiti u žemlji sa salatom ili kao canapé zalogaj s chimichurri jogurtom.

I topli i hladni čine ukusan vegetarijanski burger, a također su sjajni na zabavama kao canapé zalogaji posluženi s chimichurri jogurtom.

Ovo je odličan način iskorištavanja ostatka skuhane kvinoje, ali možete ih, ako želite, napraviti i s netom skuhanom kvinojom, samo je u tom slučaju ohladite prije nego što počnete kuhati – ne pokušavajte s vrućom kvinojom! Poslužite s osvježavajućom zelenom salatom ili rajčicama.

Potrebno vrijeme: 40 minuta
Sastojci:
• 1 mali luk ili 4 mlada luka, nasitno nasjeckana
• 3 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
• 1 velika šaka svježeg korijandra, peršina ili
bosiljka, odvojeno i nasitno nasjeckanih
stapki i listića
• 2 - 3 žlice maslaca
• prstohvat nakrupno samljevenog čilija
• 2 jaja
• 50 g brašna, npr. od slanutka
• 540 g skuhane kvinoje (što je 200 g nekuhane,
isprane i osušene, idealno će biti ako je
prethodno namočite)
• 100 g smrvljenog feta sira ili nekog drugog
naribanog tvrdog sira kao što su parmezan ili
cheddar
• sol i papar
Sastojci za chimichurri jogurt:
• 100 ml punomasnog jogurta
• 1 velika šaka narezanog svježeg korijandra,
stapke i lišće
• 1 velika šaka narezanog vlasca, mladog luka
ili luka
• 1 velika šaka narezanog svježeg peršina,
stapke i lišće
• 2 žlice jabučnog octa ili soka limuna
• 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
• 1 veliki češanj češnjaka
• 1 žličica suhog origana ili timijana
• čili, nakrupno samljeven, začinite po svom ukusu

Priprema:
U široku tavu za prženje stavite žlicu maslaca i na srednje jakoj vatri propirjajte luk, češnjak i stapke začinskog bilja. Začinite prstohvatom soli (ili manje ako je kvinoja već posoljena), paprom i čilijem pa kuhajte 5 minuta, povremeno miješajući.

U međuvremenu, umutite jaja u velikoj zdjeli, pa redom umiješajte brašno, ohlađenu kvinoju i smrvljeni feta sir. Dodajte češnjak, luk i lišće mješavine začinskog bilja. Smjesu dobro promiješajte pa oblikujte 12 popečaka debelih oko 1 cm (ili 24 manja).

Najlakše ćete to učiniti ako smjesu podijelite na polovine i nastavite je dijeliti.
Ako vam bude teško formirati popečke, pokušajte dodati još malo brašna. Kad popečci postanu kompaktni, počnite ih pržiti, a ako još nisu - složite ih na tanjur i odložite u hladnjak na 15 minuta.

Za to vrijeme možete u blenderu ili procesoru za hranu napraviti chimichurri jogurt miksajući sve sastojke, začinjene s malo soli i papra. Nemate li blender, narežite sve sastojke ručno pa smjesu prorijedite dodavanjem nekoliko žlica vode ako želite rjeđi jogurt.

Zagrijte jednu žlicu maslaca u tavi koju ste već koristili. Kad se tava dovoljno ugrije, dodajte onoliko popečaka koliko ih može stati na dno – u moju stanu četiri. Nije dobro da se popečci dodiruju jer će se skuhati na pari umjesto da se isprže. Pržite ih oko 3 minute na svakoj strani, dok ne dobiju lijepu, jednoličnu zlatnu boju. Ponovite postupak s ostatkom smjese.

Kad popečke stavljate u tavu, pojačajte vatru, a zatim, dok se prže, smanjite
vatru na srednju jačinu. Gotove popečke stavite u pećnicu kako bi ostali topli dok spravljate ostatak.

Recept je preuzet iz knjige 'Eat Green: Everyday Flexitarian Recipes to Shop Smart, Waste Less and Help Make a Difference' autorice Melisse Hemsley (Ebury Press, 22 £).

Pripremila: Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci