Paleo recept: Mesni kolačići

Zagrepčanke Ivana Zovak i Petra Krolo godinama su predano istraživale kako svoj organizam vratiti u ravnotežu nakon dijagnoze Hashimotova sindroma, bolesti koja bi se mogla opisati kao "pregaranje" štitnjače. Svoje su znanje potom pretočile u knjigu 'Autoimuni nutrivor - priručnik i kuharica bez alergena', u kojoj su iznijele svoje spoznaje, otkrile da je svima koji imaju neku autoimunu bolest zajedničko isto - propusnost crijeva i preosjetljivost na gluten, objasnile što je autoimuni protokol i napisale niz korisnih i zdravih recepata, kao što je ovaj...

Priča o Ivani Zovak i Petri Krolo

Broj porcija: 4

ZA KOLAČIĆE
2 svinjska bubrega
1 velika glavica luka
3 režnja češnjaka
2 lovorova lista
300 g mrkve
230 g cikle
200 g korijena celera
1 žlica svinjske masti
1 zelena plantana-banana
1 žlica melase
2 žlice želatine
1 – 2 žličice soli

ZA KORU
1 zelena plantana-banana
2 žlice aru-praha
3 režnja češnjaka
½ žličice soli
voda
5 žlica čvaraka

Bubrege prerežite na pola i uklonite im žile. Luk prerežite na pola. Plosnatom stranom noža zgnječite češnjak. U lonac ulijte hladnu vodu. Dodajte bubrege, luk, češnjak i lovorov list. Zagrijte do ključanja, a potom kuhajte 45 minuta na laganoj vatri. Mrkvu, ciklu i celer narežite na kockice. U tavi zagrijte mast. Dodajte mrkvu, ciklu i celer te pirjajte uz povremeno miješanje 10 minuta na laganoj vatri. Kuhane bubrege izvadite iz vode, narežite ih na komade, staviti u blender i nakratko izblendajte.

Zagrijte pećnicu na 160°C. Ogulite jednu plantana-bananu i narežite je na komade. U blender s bubregom dodajte mrkvu, ciklu, celer, plantana-bananu, melasu, želatinu i sol. Izblendajte. Smjesu iz blendera stavite u namašćene kalupe za muffine.
Kolačiće pecite u pećnici 20 minuta na 160°C.

Za koru, ogulite zelenu plantana-bananu i narežite je na komade. U blender staviti plantana-bananu, aru-prah, češnjak, sol i vode prema potrebi. Izblendajte. Nakon 20 minuta pečenja izvadite kolačiće iz pećnice i po njima rasporedite smjesu iz blendera. Posipajte čvarcima. Vratite u pećnicu i pecite još 10 minuta na 160°C.
Iz knjige Ivane Zovak i Petre Krolo ‘Autoimuni nutrivor’

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci