Ova podcijenjena namirnica odlična je protiv dehidracije

Kad vam padne na pamet izraz "hidratantna hrana", mogli biste odmah dočarati ono vodenasto voće i povrće, poput krastavaca i lubenice. Sočno, svježe i odlično za utaživanje žeđi kao nijedno drugo. Ali postoji još jedan igrač kojeg ćete dodati na popis hidratantnih namirnica, a on je možda glavni adut - chia sjemenke

"To su zvijezde hidratantne emisije", kaže Dana Cohen, liječnica integrativne medicine i koautorica Quencha, na mindbodygreen podcastu.

Zbog čega su chia sjemenke tako dobre za hidrataciju?

Kratka lekcija iz znanosti: Znate li da kada dodate chia sjemenkama vodu, one se pretvore u gel? Ta se kugla događa kada se molekule H2O naslažu jedna na drugu, što stvara tu sluzavu tvar. Ta se sluz zapravo naziva "strukturiranom" ili "gel" vodom, a neki su je stručnjaci označavali i kao četvrtu fazu vode, jer je između krute i tekuće. 

"U tom se obliku nalazi u prirodi, a nalazi se također i unutar naših stanica", dodaje Cohen, što je upravo ono što gel čini tako hidratantnim.

Chia sjemenke pune su vlakana, zbog čega u vodi mogu apsorbirati do 10 do 12 puta veću težinu od svoje težine. "Vlakna su ono što stvarno djeluje kao spužva", napominje Cohen. Zapravo nam kaže da joj je koautorica, kulturna antropologinja Gina Bria, predložila da njezina majka (koja je patila od dehidracije) svako jutro stavlja sjemenke chia u svoj sok od naranče. "Nikada više nije bila dehidrirana, jer je bolje zadržala hidrataciju", prepričava Cohen. Naravno, ovo nije kliničko ispitivanje - samo priča o uspjehu jedne osobe - ali znanost koja stoji iza toga ima smisla.

Ovdje su i neki antropološki dokazi: pleme Tarahumara iz Meksika, poznato po nevjerojatnim vještinama trčanja i izdržljivosti, često pije chia sjemenke s vodom, kako je nagrađivani novinar Christopher McDougall izvijestio u svom etnografskom radu Born To Run.

"Trčali bi maraton od 50 kilometara uz pomoć chia sjemenki", kaže Cohen. Napitak je poznat kao iskiate. "Chia sjemenke održavaju hidrataciju puno bolje nego samo obična voda", dodaje ona.

Kako dodati chia sjemenke u napitke?

Jednostavno: U svoj napitak uspite žlicu chia sjemenki i ostavite da se namače najmanje 20 minuta, a zatim popijte. Chia sjemenke možete dodati običnoj vodi, kokosovoj vodi ili soku, ili ih čak možete umiješati u svoje juhe i smoothieje.

Uključivanje chia sjemenki u obroke odličan je način konzumacije ove hidratantne namirnice. Naravno, ukusni chia puding možete umutiti tako da ga pomiješate s kravljim ili biljnim mlijekom i pustite da se zgusne preko noći, a možete napraviti i "chia jaja" kao zamjenu za jaja koja jelu daju istu prozračnu teksturu.

Zaključak

Ako na tanjur želite dodati više hidratantne hrane, ne zaboravite na chia sjemenke. Te snažne male sjemenke hvataju se za vlagu i dulje će vam utažiti žeđ. Osim toga, tako ih je jednostavno uvrstiti u dnevnu količinu vode - u čašu stavite nekoliko žlica i pustite da se namaču.

Izvor: mindbodygreen

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci