Napravite sami zobeno brašno, potrebno je samo nekoliko minuta

Napravite zobeno brašno u samo nekoliko minuta, s jednim sastojkom i procesorom hrane ili blenderom. Zobeno brašno je bez glutena i savršeno je za dodavanje slatkim i slanim receptima!

Zobeno brašno je bez glutena, cjelovitog zrna i prekrasan izvor nekoliko vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana. Zob također sadrži velike količine moćnih topivih vlakana, beta-glukan. Beta-glukan je izvrstan za smanjenje razine 'lošeg' LDL kolesterola i smanjenje razine šećera u krvi. Također pomaže produljiti osjećaj sitosti. Najbolje od svega je što je korisna za zdrave crijevne bakterije.

Postupak pripreme

  1. Zobene pahuljice dodajte u blender, procesor hrane ili mlinac za začine i sameljite u prah. Ovisno o količini koju meljete, možda ćete to trebati raditi u serijama (pogotovo ako koristite mlinac za začine).
  2. Kada upotrebljavate blender / procesor hrane, povremeno zaustavite stroj, pomaknite vrč da vratite svu zob na dno i nastavite miksati dok ne dobijete fini prah.
  3. Za vrlo fino brašno, zatim prosijati smjesu i po potrebi ponovno samljeti komade.
  4. Kad je spremno, upotrijebite odmah ili spremite brašno u veliku hermetičku staklenu posudu.

Kako čuvati

Domaće zobeno brašno može se čuvati nekoliko mjeseci (3-4) na hladnom i suhom mjestu. Rok trajanja ovisit će i o tome koliko je zob uopće svježa i o njenom datumu valjanosti, pa to imajte na umu da prije mljevenja zobi u brašno.

Kako koristiti

Slobodno ga koristite i u sirove svrhe. To uključuje dodavanje smoothiejima kao sredstvo za zgušnjavanje, za sirovo tijesto za veganske kolačiće i slično. Neki ljudi mogu imati problema s probavom ako ga jedu sirovog - u tom slučaju zob složite u tankom sloju i pecite u pećnici nekoliko minuta na 180 Celzijevih stupnjeva prije mljevenja u prah - ali to obično nije potrebno.

Pročitajte i:

Zob - žitarica koja pomlađuje

Zob: žitarica koja pobjeđuje umor

Lagano jelo koje čisti: Zob s umakom od brokule

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci