Napravite domaći tofu od samo dva sastojka

Volite li jesti tofu i uživate u njegovu okusu, okušajte se u pripremi omiljenog sira od soje u vlastitoj kuhinji. Potrebna su vam samo dva sastojka!

Iznenađujuće je lako. Tofu možete napraviti od sojinog mlijeka kupljenog u trgovini, samo s dva jednostavna sastojka. To su sojino mlijeko i limunov sok. Možete koristiti bilo koji koagulant po vašem izboru. Ali ako ne želite trošiti vrijeme tražeći neke posebne sastojke, onda je ova metoda od četiri koraka stvorena za vas:

1. korak: Pripremite mlijeko

Izlijte sojino mlijeko iz tetrapaka u dublji lonac. Zagrijavajte ga na srednjoj temperaturi neprestano miješajući kako biste izbjegli zagorijevanje.

2. korak: Dodajte koagulant

Iscijedite sok od jednog limuna. Bacite sjemenke ako ih ima.

3. korak: Zgrušavanje

Zgrušajte mlijeko dodavanjem limunovog soka u vruće mlijeko. Dobro promiješajte i pustite da sok ravnomjerno zgruša mlijeko. Provjerite treba li vam više soka za zgrušavanje mlijeka.

Kad miješate, mlijeko bi trebalo izgledati potpuno zgrudano s odvojenom prozirnom sojinom sirutkom i koaguliranim sojinim proteinima.

4. korak: Ispraznite i pritisnite

Isključite vatru. Smjesu ulijte u posudu u koju ste prethodno stavili gazu. Iscijedite tofu u gazi da se ocijedi višak vode. Zamotajte tofu u gazu, stavite ga na tanjur te preko njega položite neki težak predmet. Ostavite tako da odstoji otprilike 4 sata kako bi se smjesa dobro ocijedila.

Svileni tofu je spreman.

Ako onda želite čvrsti tofu, držite tofu u posudi i dodajte unutra malo ledene vode.

Držite ga u hladnjaku nekoliko sati. Tofu će se na kraju stvrdnuti. Tako pripremljen tofu u hladnjaku može stajati i do desetak dana, ali pod uvjetom da mu svaka dva dana mijenjate vodu.

Kako napraviti zobeno mlijeko kod kuće

Napravite sami bademovo brašno

Izvor: mydaintysoulcurry.com

 

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci