Napravite domaće rižino mlijeko

Ako izbjegavate mlijeko životinjskog podrijetla ili ste intolerantni na laktozu isprobajte ovo mlijeko od riže za čiju vam pripremu treba tek nekoliko sastojaka…

Sastojci:

  • 3/4 šalice nekuhane bijele ili smeđe riže dugog zrna
  • 4 šalice vode (za gušće, kremastije mlijeko koristite manje vode!)
  • 1 prstohvat soli
  • 1 cijela datulja bez koštice (nije obavezno / za slatkoću / ili 1 žlica (15 ml) javorovog sirupa)
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije (po želji)
  • 2 žlice sirovog kakaa ili kakaa u prahu za "čokoladno mlijeko" (nije obavezno)
  • 1/4 šalice svježeg bobičastog voća za "bobičasto mlijeko" (nije obavezno)

Postupak pripreme:

  1. Namočite rižu u 2 šalice (količina kako je napisano izvorno u receptu ili podesite ako želite veću ili manju dobivenu količinu mlijeka) vrlo vruće (ne kipuće vode) tijekom 2 sata. Riža bi trebala biti mekana, ali i dalje vrlo sirova - noktom biste je trebali moći prepoloviti na pola, bez puno napora. Ocijedite i dodajte u blender.
  2. Dodajte vodu, sol i sve ostale dodatke (nije obavezno). Prekrijte poklopcem i pokrijte ručnikom kako ne bi prskalo. Miksajte otprilike 1 minutu dok točkice od datulja ne postanu vrlo male i čini se da se smjesa dobro sjedinjuje. Ne mora biti 100 posto usitnjeno.
  3. Žlicom izvadite mali uzorak kako biste testirali slatkoću. Ako nije dovoljno slatko, dodajte još datulja.
  4. Smjesu prelijte preko velike posude ili vrča za miješanje prekrivenog tankim ručnikom ili čistom majicom. Prema mom iskustvu, dobro ju je dvaput  procijediti kroz tanki ručnik.
  5. Prebacite u zatvorenu posudu i ohladite. Držat će se u hladnjaku do 5 dana (ponekad i više). Izvrsno je za upotrebu u stvarima poput smoothija, granole, umaka od veganskog sira i za izradu pekarskih proizvoda!

Pročitajte i:

Kako napraviti bademovo mlijeko kod kuće?

Tanja Kraljić Strgačić: Zlatno mlijeko za regeneraciju i blistavost kože

Kako napraviti mlijeko od kikirikija?

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci