Musaka od leće

"Imala sam sreću kratko vrijeme živjeti u Grčkoj i njihovi su me specijaliteti na bazi povrća oborili s nogu! Nažalost, grčka musaka nije vegansko jelo, ali gledala sam kako se priprema prava musaka pa sam, po uzoru na taj recept, napravila svoju, vegansku varijantu musake. To je danas jedno od mojih omiljenih jela!" kaže veganska kuharica Dunja Gulin. Evo njezina recepta

(Za 4 do 6 osoba)
Za sloj leće
1 ½ šalica / 300 g suhe smeđe leće, oprane i ocijeđene
3 šalice / 750 ml hladne vode
komadić kombu alge
lovorov list

Za sloj krumpira i patlidžana
2 velika patlidžana
1 žličica soli
650 g krumpira
½ šalice suncokretova ulja, za prženje
1 ½ šalica / 350 g gustog umaka od rajčice, začinjenog

Za umak bešamel
¼ šalice / 50 g maslinova ulja
4 žlice polubijelog brašna
2 ½ šalice / 580 ml sojina mlijeka, običnog
1 žlica svijetle miso paste (nije nužno)
1 žličica soli
prstohvat muškatnog oraščića
svježe mljeveni papar
plitica za pečenje dimenzija 23 x 30 cm, dobro nauljena

Leću prekrijte vodom, dodajte kombu algu i lovorov list i pustite da zavri, otklopljeno. Na pola poklopite pa kuhajte na laganoj vatri 15-ak minuta. Dodajte ½ šalice hladne vode pa kuhajte daljnjih 20 minuta. Dodajte još ½ šalice vode i kuhajte još 20 minuta. Sada bi leća trebala biti jednoliko kuhana i meka, poput gustog pirea. Izvadite kombu algu, nasjeckajte je pa vratite u leću. Izvadite lovorov list.

Operite patlidžane i narežite ih po dužini na 3 mm debele ploške. Stavite ploške u veliko cjedilo i posolite s pola žličice soli. Rukama utrljajte sol pa pustite da odstoje barem 15 minuta. Osušite papirnatim ubrusima. Ogulite krumpir i po dužini ga narežite na 2 mm debele ploške. Osušite papirnatim ubrusom.

U velikoj tavi zagrijte žlicu ulja pa dodajte nekoliko ploški patlidžana. Pričekajte dok ne porumene pa ih okrenite. Patli­džani vole upiti ulje, ali probajte ne dodati više od jedne žlice ulja kod prženja, jedino ako je nužno. Ponovite s ostatkom patlidžana, dodajući žlicu ulja za svaku novu turu prženja. Kada ste gotovi s patlidžanima, u tavu dodajte ostatak ulja (trebalo bi obilno prekriti dno tave) pa pržite ploške krumpira dok ne porumene s obje strane, u nekoliko tura. Nakon prženja krumpir posolite s pola žličice soli.

Zagrijte pećnicu na 180 ˚C. Prekrijte dno nauljene plitice za pečenje ploškama krumpira. Prekrijte s pola količine leće i poravnajte. Prekrijte slojem patlidžana pa ih prelijte svom količinom umaka od rajčice. Zatim dodajte još jedan sloj patlidžana i ploške krumpira, ako ih je ostalo. Prekrijte ostatkom leće i poravnajte.

Za pripremu bešamela u tavi zagrijte ulje, dodajte brašno pa pjenjačom neprestano miješajte nekoliko minuta na srednje jakoj vatri, dok brašno ne porumeni i zamiriše. Zatim malo-pomalo dodajite sojinog mlijeka, neprestano miješajući dok ne zavri. Trebali biste dobiti gust umak bez grudica. Dodajte miso (nije nužno, ali daje lijepu aromu i slatkoću), sol, muškatni oraščić i papar. Dobro promiješajte i maknite s vatre.

Prelijte bešamel preko leće, poravnajte špatulom i pecite oko 40 minuta ili dok površina musake lijepo ne porumeni i dobije koricu. Ostavite da odstoji barem pola sata prije rezanja. Poslužite uz domaći kruh i šarenu salatu.



Dunja Gulin

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci