Može li se brašno pokvariti?

Postoje dvije vrste ljudi: Oni koji toliko brzo potroše vreću brašna da nikad nisu ni razmišljali o roku trajanja, i oni koji ga rijetko upotrebljavaju i imaju godinama stare vreće u svojim smočnicama. Vjerovali ili ne, brašno se može pokvariti

Zašto se brašno kvari?

"Sva hrana osim konzervansa, kao što su šećer ili med, na kraju se pokvari", kaže za portal wellandgood Ariane Resnick, kuharica i certificirana nutricionistica. Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), brašno ima mali udio vlage i toplinski je obrađeno, pa je sigurno za konzumaciju vrlo dugo, čak i ako je rok upotrebe prošao. Ključ dobrog održavanja je pravilno skladištenje.

Iako ne izgleda tako, brašno je sirova hrana koja zahtijeva pravilno rukovanje i skladištenje.

"Ako ga ostavite otvorenim i izloženim zraku, uništit ćete teksturu", kaže Resnick. "Temperatura preko 25 °C, ubrzat će kvarenje ulja u brašnu."

Vrsta će odrediti koliko brašno traje. 

“Bijelo brašno je najdugovječnije. Kada se uklone mekinje gdje se nalazi ulje, ostaje mu samo jedan gram masti po šalici. Zbog toga bez problema može izdržati nekoliko godina”, kaže Resnick. “Suprotno tome, sva cjelovita brašna, uključujući integralno brašno, izdržat će najviše nekoliko godina na sobnoj temperaturi. Što više ulja sadrži, to će se brže pokvariti. Zbog toga se brašna s visokim udjelom masti, poput kokosovog, koje obično ima 16 grama masti po šalici, najbrže pokvare."

Čak i ako je brašnu istekao rok trajanja možete ga koristiti, ali neće imati dobar okus, objašnjava registrirana dijetetičarka Melissa Rifkin. "Ako pečete/kuhate sa starim brašnom, to može utjecati na rezultate, kao i na okus", kaže Rifkin. "Jednom kad mu istekne rok trajanja, kvaliteta i okus se narušavaju."

Bez obzira koliko je novo ili staro brašno, Savezna uprava za lijekove (FDA) upozorava da ga nikada ne biste trebali konzumirati sirovog. "Žitarice iz kojih se brašno melje uzgajaju se na poljima i, kao i sva hrana uzgajana na otvorenom, mogu biti izložene raznim štetnim bakterijama poput Salmonele i Escherichie coli (E. coli).“

Znakovi da se brašno pokvarilo

Imajte na umu da rok trajanja brašna nema nikakve veze sa sigurnošću hrane. Sve dok ne pokazuje niti jedan od dolje navedenih znakova, sigurno je za kuhanje i pečenje.

“Ako se brašno pokvari, mirisati će užeglo - nekako poput orašastih plodova ili ulja. To je zato što se ulje u brašnu kvari", kaže Resnick. Ako promijeni boju ili poraste plijesan, to je također znak da se pokvarilo, dodaje dijetetičarka Vandana Seth.

Još jedan znak da vam se pokvarilo brašno je prisutnost sitnih kornjaša koji se obično nazivaju žišcima. "Napadnute prehrambene proizvode treba baciti zbog njihove smanjene hranjive vrijednosti i povećanog rizika od kvarenja i bolesti koje se prenose hranom", stoji u literaturi sa Sveučilišta Idaho. Ali ako primijetite samo nekoliko ličinki žiška, kažu da ga je još uvijek sigurno konzumirati nakon što se pravilno tretira. Takvo brašno može se tretirati u malim količinama zagrijavanjem ili zamrzavanjem. Kod zagrijavanja, brašno pecite u plitkoj posudi u pećnici od 60 °C 30 minuta, ali nikada ga nemojte peći u mikrovalnoj pećnici - može se zapaliti. Kod zamrzavanja stavite brašno u zamrzivač najmanje četiri do sedam dana, ovisno o veličini pakiranja.

Pravilno skladištenje

Pravilnim skladištenjem brašno će najdulje trajati. 

"Brašno čuvajte u nepropusnoj posudi na hladnom i suhom mjestu", kaže Seth. "Ako mu želite produžiti vijek trajanja, razmislite o tome da ga pohranite u hladnjak ili zamrzivač."

Sveučilište u Idahu preporučuje upotrebu metalnih, staklenih ili tvrdih plastičnih posuda s čvrsto pripijenim poklopcima. "Plastične vreće, papir i platnene vrećice ne pružaju dovoljno zaštite od insekata, miševa ili vlage i ne preporučuju se za skladištenje hrane", kažu oni. Brašno koje ste tako pohranili iskoristite u cijelosti, pa tek onda stavite novo.

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci