Tri masnoće za zdravlje mozga koje morate imati u kuhinji

Ako birate zdrave, svježe i lokane namirnice, zašto biste ih pokvarili kuhanjem ili začinjanjem s nezdravim masnoćama? Odaberite ove tri, jer osim što su vrlo ukusne, povoljno djeluju na zdravlje mozga!

1. Maslinovo ulje

Kaže se da je ono što je dobro za srce dobro i za mozak - a maslinovo ulje, koje sadrži poseban fitonutrijent nazvan hidroksitirosol, štiti vaše krvne žile kako bi i vaš kardiovaskularni i živčani sustav bili u dobrom radnom stanju.

Postoji razlog zašto se zdravstveni stručnjaci slažu da bi to trebalo biti dio svake zdrave prehrane. Maslinovo ulje također je kamen temeljac mediteranske prehrane i nije dokazano samo da pomaže u prevenciji i upravljanju simptomima depresije, već i u borbi protiv upala.

2. Maslac od mlijeka krava koje su pasle travu

Ostavite namaze od margarina ili drugih umućenih biljnih ulja. Maslac napravljen od mlijeka krava koje su pasle travu ne samo da nudi bogatiji, kremastiji okus, već ima i zdrave masti koje pomažu u izgradnji mišićnih i moždanih stanica.

Uz to, ovakav maslac sadrži i druge vitamine i minerale koji igraju vitalnu ulogu u razvoju i održavanju mozga.

Možete isprobati i ghee, pročišćeni maslac koji se koristi u tradicionalnim indijskim receptima. Odličan je za kuhanje i ugodnog je orašastog okusa.

3. Kokosovo ulje

Ovo ulje također ne sadrži nepoželjne transmasti i izvrsna je opcija za pomfrit. Iako je njegov status superhrane i dalje kontroverzan, pokazalo se da ima neka protuupalna svojstva i sastoji se od triglicerida srednjeg lanca. Te se masti istražuju kako bi pomogle kod Alzheimerove bolesti, a koriste ih ljudi koji prakticiraju ketogenu dijetu kako bi im pomoglo da lakše ostanu u ketozi.

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci