Luk punjen kus-kusom

Osim što je dobar u sljubljivanju s ostalim povrćem, crveni luk je zdrav jer sadrži bioflavonoid kvercetin koji djeluje protuupalno i smanjuje rizik od nastanka raka. Luk napunite kus-kusom i uživajte u ovom zdravom i maštovitom receptu

Vrijeme pripreme i kuhanja: 60 min
6 - 8 većih glavica luka, odstranite vanjski sloj
200 g instant kus-kusa
2 žlice grožđica
2 žlice đumbira u sirupu, nasjeckanog
250 ml povrtnog temeljca
ulje za namašćivanje posude
1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan
2 žlice maslinova ulja
2 žlice badema, nasjeckanih na listiće
mljeveni kumin
mljeveni korijandar
2 rajčice, oguljene i isjeckane na kockice
1 šaka bosiljka, grubo sjeckanog

1. Kuhajte glavice luka u slanoj vodi 10 - 15 minuta, ovisno o veličini. Izvadite ih i ocijedite. Izrežite vrh gornje strane glavice i oprezno je izdubite žličicom. Ostatak luka isjeckate da od svakog imate 1 - 2 žlice.

2. U posudi pomiješajte kus-kus, grožđice i đumbir te prelijte vrućim temeljcem. Ostavite oko 15 minuta da kus-kus upije tekućinu i nabubri.

3. Zagrijte pećnicu na 200 °C i namastite posudu za pečenje.

4. Kratko prepržite češnjak i bademe na vrućem ulju, dodajte prstohvat kumina i korijandra. Maknite s vatre i umiješajte kus-kus i nasjeckani luk. Začinite solju i paprom.

5. U posudu za pečenje stavite izdubljene glavice luka i napunite ih smjesom s kus-kusom. Višak smjese pomiješajte s kockicama rajčice i stavite u utore između slojeva luka te na vrh. Pecite u pećnici oko 20 minuta. Pečeni luk ukrasite bosiljkom i poslužite.

StockFood

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci