Kvinoja - najbolja prijateljica žena

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kvalitetu proteina u kvinoji uspoređuje s kvalitetom proteina iz mlijeka. Mogli bismo je nazvati superžitaricom iako nije prava žitarica, nego sjeme lisnate biljke za koju se smatra da je daljnji srodnik špinata...

Kvinoja je bogata željezom, kalijem, riboflavinom, vitaminom B6, niacinom, tiaminom, magnezijem, cinkom, manganom i folnom kiselinom. Zbog bogatstva magnezijem idealan je izbor za žene koje imaju problema s migrenom. Obilje riboflavina kvinoju čini supernamirnicom za kožu jer doprinosi boljoj elastičnosti, tonira je te tako sprečava nastanak bora i prirodno izravnava već postojeće.

Sadrži devet esencijalnih aminokiselina pa jača kosu i pomaže regeneraciju oštećenih vlasi. Kvinoja ima nizak glikemijski indeks i zato je idealna za sve koji boluju od dijabetesa ili predijabetesa, kao i za osobe s viškom kilograma te one kojima nedostaje energije.

Lejla Kažinić Kreho, liječnica i nutricionistkinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci