Koji čajevi nisu dobri za zdravlje

Ako ste ljubitelj ovog napitka zanimat će vas njegove pozitivne i negativne strane. Njih nam otktiva nutricionistkinja Tena Niseteo

ZA: Zeleni i crni čaj kao bogati izvori antioksidansa i katehina štite od obolijevanja od raka i srčanih bolesti, a zahvaljujući taninu, razbuđuju i povećavaju koncentraciju. Bijeli, žuti, oolong, zeleni i crni čajevi sadrže određene količine teina, odnosno kofeina, ali ako ste osjetljivi na njegovo stimulativno djelovanje, odlična alternativa mogu biti rooibos i drugi biljni čajevi zbog njihova mineralnog bogatstva (primjerice, metvica, kamilica, šipak, maslačak, majčina dušica, matičnjak, sljez, divizma, koromač, vrkuta), ali i voćni čajevi slatkaste arome.

PROTIV: Preporučuje se izbjegavati aromatizirane varijante koje ne sadrže cjelovite biljke nego njene arome i odabirati čajne proizvode s jasno deklariranim sastavom i namjenom. Napici poput ledenih čajeva spadaju u rang slatkih napitaka i sokova. Uglavnom sadrže ekstrakte uz dodatak šećera, boja i aditiva, a prema novijim studijama, u njima je pronađen i viši udio benzoata koji se povezuje s nepovoljnim djelovanjem na obrasce ponašanja u djece.

SAVJET PLUS: Pijte čaj koji nije zaslađen šećerom ili nekim drugim umjetnim sladilom, a ako ga morate zasladiti, radije odaberite žličicu meda ili listić stevije.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci