Kava - za i protiv

Zdrav ili štetan napitak? Ako s kavom ne pretjerujete, dodate joj biljno mlijeko i zasladite je prirodnim sladilom, bit će vam svakodnevna divna i zdrava prijateljica

ZA: Kofein stimulativno djeluje na cijeli organizam, a to se osobito primjećuje kad je riječ o dvama najvažnijim organima – srcu i mozgu. Ovo djelovanje vrlo često je dobrodošlo u trenucima kad smo pospani, ne možemo se razbuditi ili koncentrirati. Postoji niz istraživanja koja govore o dobrobitima kave za ljudsko zdravlje koje se očituju kao pozitivno djelovanje na neka kronična neurološka stanja, na rad jetara, žuči i spolnih žlijezda.

Istraživanje provedeno na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu pokazalo je da kava sadrži velik broj antikosidansa, među kojima se ističu polifenoli i flavonoidi, ali i klorogenska kiselina – kemijski spoj koji pozitivno djeluje na metabolizam i sagorijevanje masnih naslaga uz tjelesnu aktivnost i uravnoteženu prehranu.

PROTIV: Prekomjerno konzumiranje kave (više od dvije šalice na dan) može loše djelovati na zdravlje čovjeka uzrokujući povišen krvni tlak, žgaravicu, osjećaj tjeskobe i nesanicu.

SAVJET PLUS: U aromi kave uživajte dodavanjem punomasnog mlijeka ili organskih biljnih mlijeka kao što su sojino, bademovo ili rižino mlijeko, a ako volite slađe, probajte je zasladiti medom, sirupom agave ili prirodnim sladilom – stevijom.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci