Kako smrznuti jaja, jogurt, gljive, kuhanu hranu...

Možda i ne pomišljate da biste ove namirnice mogli smrznuti. Naša kolumnistica Dunja Gulin, stručnjakinja za zdravu prehranu, pomaže vam savjetima...

Pravila smrzavanja

Svježe namirnice, kao i gotova jela, spremamo u zamrzivač u za to predviđenim vrećicama ili posudicama. Temperatura u zamrzivaču trebala bi biti -18 °C. Zamrzavanjem se ne uništavaju sve štetne bakterije, ali se njihov razvoj zaustavlja do trenutka kad namirnicu odmrznemo i upotrijebimo.

Ne podnose sve namirnice smrzavanje jednako dobro pa će mnoge promijeniti okus i teksturu, poput nježnog lisnatog povrća, salata i krastavca. No, neke vrste zelenog lisnatog povrća poput kelja, kupusa, špinata i blitve možemo zamrznuti nakon što ih operemo, prema potrebi odstranimo tvrđu sredinu, kratko skuhamo u vrućoj vodi (približno dvije minute), dobro ocijedimo i brzo ohladimo. Prije podgrijavanja zeleno povrće je dobro lagano odmrznuti da bi se listovi odvojili jedan od drugog.

I druge vrste povrća možemo kratkim kuhanjem pripremiti za smrzavanje. Na taj će način najbolje zadržati svoj okus i teksturu, a najčešće ga prije nastavka kuhanja nije potrebno prethodno odmrznuti. Bundevu je najbolje prije smrzavanja ispeći pa ohlađene komade ili pire zamrznuti u porcijama. Tako će zadržati najintenzivniji okus.

Zrelu rajčicu treba uroniti u vruću vodu na pola minute, polako ohladiti, oguliti kožicu pa u porcijama zamrznuti cijele ili na komade narezane rajčice. Sjeckani luk i grašak najbolje je zamrznuti bez termičke obrade.

Evo i popisa nekih namirnica za koje možda niste znali da se mogu čuvati u zamrzivaču:

Jaja

Ako krećete na put, a u hladnjaku imate svježa jaja koja niste stigli potrošiti, možete ih zamrznuti, ali bez ljuske, u čvrsto zatvorenim posudicama. Bjelanjak najbolje podnosi zamrzavanje, a nakon odmrzavanja samo će se neznatno slabije pjeniti od svježih bjelanjaka. No žumanjci ili razmućena cijela jaja su osjetljivija. Bjelančevine iz žumanjka zamrzavanjem postaju želatinaste i takve ostaju i nakon odmrzavanja pa se zbog toga žumanjci ne mogu koristiti za miješanje s drugim namirnicama.

Da biste to izbjegli, u žumanjke ili razmućena jaja prije zamrzavanja umutite sol ili šećer, ovisno o tome za što ćete ih nakon odmrzavanja koristiti. Na jedan žumanjak dodaje se 1/8 žličice soli ili ½ žličice šećera. Cijela kuhana jaja nije preporučljivo zamrzavati jer skuhani bjelanjak ostaje tvrd i nakon zamrzavanja, ali se skuhani žumanjci mogu zamrznuti pa nakon odmrzavanja odmah iskoristiti za izradu preljeva i umaka te u hladnim salatama.

Tijesto

Pečene palačinke i gotove tortilje mogu se zamrznuti svaka zasebno, a možete zamrznuti i višak smjese za palačinke za naknadno korištenje. Gotovi biskvitni kolači, muffini i keksi također dobro podnose zamrzavanje. Da se ne bi međusobno zalijepili, potrebno ih je poredati na podložak i staviti u zamrzivač da se stvrdnu, a nakon toga rasporediti ih u porcije u vrećice ili adekvatne posude te vratiti u zamrzivač. Tijesto za pizzu koje želite zamrznuti nakon dizanja stavite u hladnjak na nekoliko sati pa ga nakon toga omotajte prozirnom folijom i u vrećici zamrznite.

Jogurt

Kad imate višak jogurta koji do isteka roka trajanja nećete stići potrošiti ili ste, naišavši na povoljnu ponudu kvalitetnih jogurta, kupili veću količinu, možete jogurt zamrznuti bez straha da će se pokvariti. Manje porcije zamrznutog jogurta odličan su dodatak smoothiejima, pogotovo tijekom ljeta.

Sjemenke i orašasti plodovi

Budući da velik udio njihova sadržaja čine masnoće, ove namirnice odlično podnose zamrzavanje. Ako imate veće zalihe oraha, badema, lješnjaka, suncokreta itd., puno je bolje višak zamrznuti nego riskirati da dugotrajnim stajanjem užegnu.

Gljive

Ako berete gljive u sezoni ili ujesen želite iskoristiti bogatu ponudu gljiva na tržnici, možete ih zamrznuti. Najbolje ih je narezati na ploške i u jednom sloju rasporediti na podložak te tako staviti u zamrzivač da se stvrdnu. Ovakav način brzog zamrzavanja u jednom sloju ubrzat će proces hlađenja, a to čuva hranjive sastojke, sprečava da se gljive zalijepe u grude i smanjuje vjerojatnost stvaranja kristala leda.

Nakon prvog brzog zamrzavanja, gljive prebacite u vrećice i vratite u zamrzivač. Zamrznute sirove gljive nakon odmrzavanja će biti malo mekše pa su najbolje za pravljenje kremastih juha, variva i složenaca. Ako gljive nakon odmrzavanja namjeravate koristiti za jela poput kajgane, gulaša i sl., dobro je prije zamrzavanja termički ih obraditi kratkim kuhanjem ili pirjanjem.

Dunja Gulin: Najbolji savjeti o čuvanju i smrzavanju hrane

Kako smrznuti jaja, jogurt, gljive, kuhanu hranu...

U kojim se slučajevima odmrznuta hrana može ponovno smrznuti

Dunja Gulin

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci