Kako se priprema kimchi

Kimchi je tradicionalno korejsko jelo od povrća fermentiranog sa začinima. Postoje stotine vrsta kimchija s različitim kombinacijama povrća, ali gotovo svaki sadrži čili i češnjak, koji mu daju karakterističan ljutkasti okus

Povrće koje je tako fermentirano odličan je prilog žitaricama i mahunarkama, a probavu poboljšava i svakodnevno konzumiranje posve male količine takvog jela. Nakon fermentacije čuvajte ga u staklenci u hladnjaku te upotrijebite u roku od mjesec dana.

  • 1 glavica kupusa
  • 2 veće mrkve
  • 4 žlice morske soli
  • 4 šalice hladne vode
  • 1 veći ili 2 manja poriluka
  • komadić čili papričice ilI ¼ žličice čilija u prahu
  • komadić korijena đumbira
  • 4 češnja češnjaka
  • ¼ žličice kurkume

Za fermentaciju prvo stavite tvrđe povrće u otopinu soli i vode kako bi omekšalo. U veću zdjelu dodajte vodu i sol te dobro promiješajte da se sol otopi. Kupus narežite na deblje trake, a mrkvu na ploškice. Povrće prelijte slanom vodom i poklopite manjim tanjurom kako bi kupus i mrkva bili skroz potopljeni. Za to možete koristiti i prešu za povrće. Ostavite da odstoji 6 sati ili preko noći.

hrana 3 hrana 2 hrana 1

U međuvremenu pripremite ostale sastojke: poriluk operite i nasjeckajte na trakice, đumbir i češnjak ogulite i nasjeckajte na kockice, a čili papričici uklonite sjemenke pa je usitnite. U mužaru ili suribachiju pomiješajte pripremljene sastojke s kurkumom, dodajte žlicu-dvije vode i tučkom miješajte dok ne dobijete grubu pastu. Važno je da se svi sastojci dobro pomiješaju sa začinima.

Ocijedite kupus i mrkvu, sačuvajte vodu od namakanja. U preši za povrće ili većoj zdjeli pomiješajte kupus i mrkvu s pastom od začina tako da se dobro povežu. Dodajte šalicu vode od namakanja povrća i pritisnite što jače možete poklopcem za prešu tako da sok prekrije mješavinu povrća. Ako nemate prešu, iskoristite manji tanjur te njime prekrijte povrće u zdjeli pa na tanjur stavite nešto teško (kamen, uteg, pakiranje brašna i sl.) kako bi povrće bilo dobro pritisnuto unutar zdjele. Dodajte još vode od namakanja ako sok nije prekrio povrće.

Ostavite da odstoji na tamnome mjestu 1-4 tjedna. Povrće mora omekšati, upiti sve začine i poprimiti ljutkasto-kiselkasti okus. Nakon što proces fermentacije završi, kimchi prebacite u staklenku i prelijte rasolom od kiseljenja.  Kombinirajte i drugo sezonsko povrće i začine te kreirajte vlastiti kimchi.

Dunja Gulin

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci