Kako pravilno odmrznuti hranu?

Odmrzavanje hrane na sobnoj temperaturi nije ni dobro ni učinkovito. Evo koji su načini bolji...

Odmrzavanje hrane na sobnoj temperaturi nije ni dobro ni učinkovito. Površina hrane rastopit će se puno prije nego što se rastopi unutrašnjost pa će se na površini brzo razviti nepoželjne bakterije.

Brži i sigurniji način odmrzavanja je stavljanje zamrznute hrane u nepropusnu vrećicu (primjerice, meso, riba i sl.) te uranjanje vrećice u hladnu vodu, koju svakih 30 minuta treba zamijeniti svježom hladnom vodom, sve dok se hrana ne odmrzne. Zbog prisutnosti hladne vode neće doći do neravnomjernog površinskog otapanja, kao što je to slučaj na sobnoj temperaturi.

No, ako vam se ne žuri, najlakše i jednako dobro je hranu iz zamrzivača izvaditi dan prije upotrebe i staviti je u hladnjak da se polako odmrzava. Većinu zamrznute hrane moguće je kuhati odmah nakon vađenja iz zamrzivača, bez prethodnog odmrzavanja. No podgrijavanje, tj. kuhanje, trajat će barem dvostruko dulje nego kad je hrana odmrznuta, a podgrijavanje, tj. priprema zamrznute hrane mora se odvijati polako ‒ najbolje na laganoj vatri ili u pećnici.

Dunja Gulin: Najbolji savjeti o čuvanju i smrzavanju hrane

Kako smrznuti jaja, jogurt, gljive, kuhanu hranu...

U kojim se slučajevima odmrznuta hrana može ponovno smrznuti

Dunja Gulin

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci