Još jedan razlog da ribu što češće uvrstite na jelovnik!

Riba (ali ne ona pržena u dubokom ulju) poboljšava pamćenje, a može i zaštititi mozak od štetnih učinaka zagađenoga zraka!

Studija, objavljena u znanstvenom magazinu Neurology, uključila je 1315 žena prosječne dobi 70 godina. Istraživači su pomoću upitnika o prehrani pokušali utvrditi koju količinu ribe tjedno pojede svaka ispitanica. U studiju nije bila uključena pržena riba, budući da prženje u dubokom ulju oštećuje omega-3-masne kiseline.

Istraživači su mjerili količinu omega-3-masnih kiselina u eritrocitima ispitanica te su pomoću njihovih kućnih adresa određivali prosječno izlaganje zagađenju iz zraka u trogodišnjem razdoblju. Na ispitanicama je tada provedeno radiološko ispitivanje mozga kako bi se izmjerila različita moždana područja.

Nakon usklađivanja s drugim čimbenicima, došlo se do zaključka kako su kod žena s najvećim razinama omega-3-masnih kiselina u krvi izmjereni veći volumeni bijele tvari, kao i najveći volumeni hipokampusa (povezanog s pamćenjem). Osim toga, što se tiče žena koje su živjele u zagađenijim područjima, kod onih s najnižim razinama omega-3-masnih kiselina zabilježen je najveći pad volumena bijele tvari. Čini se da veće razine omega-3-masnih kiselina dobivenih iz ribljeg mesa mogu zaštititi mozak od štetnih učinaka zagađenoga zraka.

 

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci