Jeftina superhrana: 8 razloga zašto jesti kiseli kupus

Bilo da pravitee domaći ili ga kupujete na tržnici, kiseli kupus slovi za superhranu savršenu za zdravlje čitavog organizma. Donosimo osam razloga zašto biste ga trebali što češće uvrstiti na jelovnik!

Superhrana iz 4. stoljeća

Kiseli kupus je sitno nasjeckani sirovi kupus koji se fermentacijom pretvorio u kiselu superhranu. Studija objavljena u časopisu Global Advances in Health and Medicine kaže da se ovaj oblik konzerviranja kupusa može pratiti od četvrtog stoljeća prije Krista i da je i danas vrlo hranjiva namirnica.

Prema dijetetičarki Elli Davar, fermentacija je postupak koji se koristi za očuvanje voća i povrća za jelo tijekom hladnih zimskih mjeseci. "Međutim, dodatne zdravstvene beneficije fermentacije uključuju bakterije pogodne za crijeva koja se razvijaju tijekom ovog procesa", dodaje ona.

Osam dobrobiti jedenja kiselog kupusa

1. Jako je hranjiv

Osim što je niskokaloričan (oko 30 kalorija po šalici), ovo su i značajne hranjive tvari i mikrohranjivi sastojci kiselog kupusa, prema dijetetičarki Maggie Moon: vitamin C, vitamin K, vitamin B6, vlakna, željezo, bakar, mangan, folat, kalij. "Nudi i dobrobiti koje se možda neće pojaviti na nutritivnoj naljepnici, poput probiotika, flavonoida koji štite od oksidacijskih oštećenja i antimikrobnih spojeva", dodaje Moon.

2. Dobar je za vaša crijeva

Budući da je fermentirana namirnica, kiseli kupus prirodno sadrži probiotike i prebiotička vlakna. "Pokazalo se da probiotici djeluju učinkovito u upravljanju gastrointestinalnim simptomima kao što su zatvor, proljev povezan s upotrebom antibiotika i infekcija te sindrom iritabilnog crijeva (SIC)", rekla je za mbg registrirana dijetetičarka Adrienne Ngai.

3. Može podržati imunološki sustav

Budući da otprilike 70 do 80 posto imunološkog sustava živi u crijevima, ta su dva sustava neraskidivo povezana. Što znači, "bilo koja hrana koja podržava zdrava crijeva podržava i zdrav imunološki sustav", kaže registrirani dijetetičar Abby Cannon.

4. Dobar je izvor vlakana

Nasumično kontrolno ispitivanje pokazalo je da je kiseli kupus jedina fermentirana hrana za koju je klinički dokazano da pomaže kod CIS-a. "Iznenađujuće, studija je pokazala koristi bez obzira na to je li kiseli kupus pasteriziran (bez probiotika) ili ne", kaže Moon. "Istraživači misle da to znači da to više ima veze s prebiotičkim vlaknima nego s probioticima."

Prebiotička vlakna pomažu u hranjenju dobrih bakterija u crijevima (zvanih i probiotici), tako da imaju veću sposobnost procvata i napretka, piše integrativni gastroenterolog Marvin Singh za mbg. Ta su vlakna presudna za stvaranje zdravog i uravnoteženog mikrobioma, koji podržava cjelokupno zdravlje probavnog sustava i crijeva.

Prema bazi podataka o hrani američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), 1 šalica kiselog kupusa sadrži četiri grama vlakana, što je jednako 15 posto dnevne preporučene vrijednosti.

5. Njegove hranjive tvari mogu podržati zdravlje srca

Jedna šalica kiselog kupusa sadrži 15 posto dnevne preporučene vrijednosti vitamina K, prema USDA bazi podataka o hrani. "Nedostatak vitamina K2 povezan je s otvrdnjavanjem krvnih žila, što je faktor rizika za srčane bolesti", objašnjava Moon. Stoga jedenje kiselog kupusa ili druge hrane bogate vitaminom K može podržati zdravlje srca.

Uz to, studije su pokazale da probiotici mogu skromno smanjiti krvni tlak i poboljšati razinu šećera u krvi. "Iz tih razloga i zato što kiseli kupus sadrži vlakna, on također može podržati zdravlje srca", kaže Cannon.

6. Konzumacija kiselog kupusa pomaže smanjiti stres

Pokazalo se da probiotici upravljaju anksioznošću i depresivnim simptomima kod ljudi zbog povezanosti crijeva i mozga.

Iako kiseli kupus nije izravno povezan sa smanjenjem stresa kod ljudi, "u studijama na životinjama u kojima su mikrobiomi crijeva izbrisani, probiotici iz fermentirane hrane smirili su sustav odgovora na stres koji također može naštetiti kognitivnim funkcijama kada je prenaporan", rekla je Moon za mbg .

7. Može podržati zdravlje mozga

"Postoje brojni znanstveni dokazi za moguće korisne učinke probiotika na zdravstveno stanje mikrobiote probavnog sustava i posljedične veze na funkciju mozga", navodi se u časopisu Preventative Nutrition and Food Science. Ovo istraživanje sugerira da fermentirana hrana može dovesti do poboljšanja pamćenja i kognitivnog funkcioniranja, dok istovremeno podržava mentalno zdravlje.

8. Vitamini u kiselom kupusu mogu podržati snagu kostiju

Baš kao što vitamin K može podržati zdravlje srca, također je dokazano da podržava snagu kostiju. "Tradicionalna prehrana bogata vitaminom K (VK2) u kiselom kupusu čini kosti jačima, rezultira s manje prijeloma i manje gubitka kosti", kaže Moon. "To potkrepljuje nekoliko kliničkih ispitivanja koja pokazuju da VK2 poboljšava mineralnu gustoću kostiju i smanjuje prijelome."

Izvor: mindbodygreen.com

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci