Jednostavni recepti s klicama

Konzumiranjem klica najlakše ćemo povećati unos vitamina i minerala kad god to poželimo. Isprobajte naše recepte

Kukuruzne tortilje s povrćem i klicama azuki graha

Sastojci za 2 osobe:
4 gotove kukuruzne tortilje
1 šalica klica azuki graha
1/2 kombu alge ili list lovora
1 luk
3 žlice suncokretova ili maslinova ulja
2 žute paprike
6 suhih rajčica iz ulja
1 tikvica
100 g smeđih šampinjona
100 g mariniranog tofua
1 žlica polubijelog brašna
3 žlice hladne vode
1/2 žličice soli
1/4 žličice ljute paprike
50 g rikule
sok od polovice limuna

Kuhajte klice azuki graha zajedno s kombu algom (ako nemate kombu algu, možete je zamijeniti jednim lovorovim listom). Nakon 15 minuta kuhanja, odvojite kožicu od graha. Azuki grah ocijedite i ostavite da se hladi. Luk narežite na polumjesece. Narežite na kockice suhu rajčicu, tikvice, tofu i papriku. Gljive narežite na ploške. Na vrućem maslinovom ulju popržite luk, dodajte rajčicu i papriku. Pirjajte 3 minute pa dodajte tikvice i gljive. Nastavite pirjati dvije minute, pa dodajte klice azukija i tofu. Dobro zamiješajte brašno u hladnoj vodi, tako da ne ostanu grudice i dodajte pirjanom povrću. Miješajte dok se umak ne zgusne. Začinite solju i ljutom paprikom. Maknite s vatre. Zagrijte tavu i stavite tortilju. Svaku tostirajte dvije minute sa svake strane i nadjenite četvrtinom smjese pirjanoga povrća. Operite rikulu i začinite limunovim sokom. Ovu salatu poslužite uz tortilju.

Minestrone s klicama slanutka

klice 1Sastojci za 4 osobe:
1 šalica klica slanutka
1 lovorov list
1 luk
2 žlice maslinova ulja
1/2 žlice koncentrata rajčice
1/4 žličice suhoga bosiljka
1/4 žličice suhoga origana
1/4 žličice suhoga timijana
1 češanj češnjaka
2 mrkve
1 korijen peršina
1 koraba
1 l tople vode
1/2 povrtne kocke za juhu
1 šalica tjestenine u obliku pužića
1 žlica sojina umaka
1 žlica nasjeckanog lista peršina
papar po želji

Nasjeckajte luk i popržite ga na maslinovom ulju. Dodajte bosiljak, origano i timijan. Nožem pritisnite češnjak pa i njega dodajte. Kad začini zamirišu, dodajte mrkvu i peršin koje ste narezali na kockice. Pirjajte 1-2 minute pa dodajte toplu vodu. Kad juha zakuha, umiješajte klice slanutka, korabu, lovor i pola kocke za juhu. Kuhajte 10 minuta. Dodajte tjesteninu u obliku pužića i koncentrat rajčice. Nastavite kuhati još 5-6 minuta. Začinite sojinim umakom. Ostavite da juha ključa dvije minute pa je maknite s vatre. Dodajte list peršina i papar. Lagano promiješajte i nakon desetak minuta poslužite.

Namaz od suncokretovih klica i bundeve

klice 2Sastojci za 3-4 osobe:
1,5 šalica suncokretovih klica
1/2 šalice kuhane bundeve
1 mali luk
1 žlica maslinova ulja
1/4 žličice mljevene slatke crvene paprike
1/2 žlice koncentrata rajčice
1/4 žličice papra
1/4 žličice mljevenoga muškatnog oraščića
1/4 žličice suhoga timijana
1 žlica umeboshi octa ili limunova soka
1/2 žličice soli
alfa alfa klice za ukras

Nasjeckajte luk na kockice i popržite ga na maslinovom ulju. Dodajte crvenu papriku i muškatni oraščić, promiješajte i maknite s vatre. Ostavite da se ohladi. U posudu stavite suncokretove klice, kuhanu bundevu, ohlađeni luk sa začinima, koncentrat rajčice te miksajte štapnim mikserom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. U nju dodajte papar, timijan, umeboshi ocat i sol. Kratko promiješajte. Ostavite u hladnjaku pola sata kako bi se okusi proželi. Ovaj će namaz lijepo izgledati na kriškama kukuruznoga kruha. Namazani kruh ukrasite alfa alfa klicama.


Željka Fordren Jambrešić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci