Jako zdravi burgeri s kvinojom

Prženi, pečeni, sirovi ili sušeni u pećnici… Bez obzira na to kako su pripremljeni, burgeri su omiljen i slastan dio svakog obroka. Dunja Gulin, iskusna kuharica prirodne kuhinje i autorica mnogih kuharica na hrvatskome i engleskome jeziku, objavila je u suradnji s Planetopijom novu zbirku recepata, ovaj put za veganske burgere, popečke, polpete, krokete, okruglice, ćuftice, valjuške, uštipke, s raznolikim sastojcima koji će unijeti svježinu u svačiji jelovnik. Isprobajte njezin recept za burgere od slanutka i kvinoje

za 8 burgera

1 ½ šalica kuhanog slanutka, dobro ocijeđenog
½ šalice kuhane kvinoje (omjer vode i kvinoje 1 : 2)
1 šalica kratko parene cvjetače
2 žlice svježeg kopra, sitno sjeckanog
2 žličice suhog kopra
1 žličica miso paste
½ žličice soli
svježe mljeveni papar
maslinovo ulje, za pečenje

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pliticu za pečenje obložite papirom za pečenje.
U multipraktiku izmiksajte sve sastojke u homogenu smjesu.

Za oblikovanje burgera idealnog oblika i veličine koristite mjericu od mjerne šalice. Premažite je uljem kako se smjesa ne bi ljepila, pa je napunite do pola. Iskrenite na tanjur pa vlažnim rukama spljoštite da dobijete pravilne burgere debljine oko 1 cm.
Svaki burger poprskajte ili pokapajte s malo maslinovog ulja. Pecite 20-ak minuta na srednjoj rešetki pećnice, pa prebacite na dno pećnice i pecite još 10 minuta, dok donja strana burgera ne potamni.

Ostavite da se malo ohlade pa pažljivo vadilicom svaki okrenite, tako da dobro pečena strana bude vidljiva. Budući da su nježnije teksture, pazite da se ne raspadnu kod premještanja.

vege burgeri 3

Dunja Gulin

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci