Hrana kojoj djeca ne mogu reći 'ne'

Mnogi su od nas odrasli uz uvjerenje da se hranom ne igra - ona je tu da se jede, iz tanjura, žlicom i vilicom, a aranžiranju se ne pridaje mnogo pažnje. Djeca se prekoravaju ako od graška rade krugove ili kockice mrkve slažu kao drvene. Sprečavamo li ih tako da istraže teksture i budu otvoreniji za nove okuse? Doznajte kako se kreativno igrati hranom, nagovoriti djecu da jedu zdravo, a isprobajte i jedan zgodan recept...

Ida Skivenes pretvara doručak u umjetnička djela

Ida Skivenes pretvara doručak u umjetnička djela

U Japanu na svakom koraku možete kupiti jela u kutijama, takozvani bento. Postoji posebna vještina spravljanja ljupkih benta koja se smatra kulinarskim umijećem i naziva se kyaraben (doslovni prijevod bio bi “likovi u bento kutiji”). Razvili su ga roditelji koji od hrane izrađuju složene i detaljne likove iz popularne kulture da bi svoju djecu potaknuli da raznovrsno jedu. Kyaraben je sada već stvar prestiža, pa se organiziraju i nacionalna natjecanja. Izbor materijala za strpljive kulinarske mađioničare je neograničen - rižina lica, detalji od morskih algi, povrće nanizano na štapiće za ražnjiće ili sjeckano u modlama za kolače; u kuhinji sve dobiva novu namjenu i svaki detalj priča priču.

Blogovi koji vas mogu inspirirati

Jedan od najpopularnijih likova je Hello Kitty napravljena od riže, s očima, nosom i brkovima od nori alge i crvenom paprikom izrezanom u mašnicu. Internet je pun videouputa i to ne samo za kreiranje Hello Kitty, nego i likova iz crtića studija Pixar ili Ghibli, filmova Star Wars i omiljenih knjiga. Blogovi kao što su Bento Monsters i Little Miss Onigiri mogu vas inspirirati da se i sami okušate u toj vještini. Ako vam nedostaje vremena za tako sveobuhvatne pripreme, zavirite u život jedne od omiljenih bento mama, Sheri Chen, koja stoji iza bloga Happy Little Bento. Sheri već četiri godine piše o bento kutijama koje radi za svoju djecu, ali kyaraben sastavi samo u posebnim prilikama.

"Kad sam počela pripremati bento, glavni cilj mi je bio ponuditi djeci zdrav, raznovrstan i hranljiv obrok koji će ih držati sitima u toku dana". Sheri koristi preglednost bento kutije da brzo skenira sastojke i uključi sve hranjive grupe, a to obično znači i raznobojnost, pa bento izgleda kao malo umjetničko djelo. Na kraju ove kratke priče o bentu, pogledajte na internetu kratki film Bento Monogatari Belgijca Pietera Dirkxa, koji je prije dvije godine bio u kanskom izboru za Cinefondation.

hranaIda Skivenes i njeni likovi

Ako niste čuli za Idu Skivenes, vrlo ste vjerojatno na nekoj od društvenih mreža naletjeli na njezin food art. Ona pretvara doručak u Van Goghove Suncokrete ili Munchov Vrisak - fotografira ga, a onda ga pojede. "S food artom sam počela prošle godine na instagramu", rekla je Ida za Sensu. "Komentari koje sam dobila su me inspirirali da nastavim. Već godinama se bavim fotografijom i volim kuhati, a u food artu se to sjedinjuje. Inspiraciju nalazim u modernoj umjetnosti, filmovima, svakodnevnim događajima, igrama riječi i drugim sakodnevnim stvarima".

Ida se ne sjeća jesu li joj u djetinjstvu uskraćivali priliku da se igra hranom, a danas organizira edukativne radionice za djecu i odrasle. "Baš ovih dana promičem recikliranje otpadaka hrane na radionicama u sklopu jednog glazbenog festivala u Norveškoj", rekla nam je. Idu možete pratiti na Instagramu @IdaFrosk.

Kuharica kao katalog izložbe

Još jedna vizualna delicija dolazi u formi kuharice Caitlin Freeman. Ona je kao glavna slastičarka Blue Bottle Coffeeja u San Francisku inspiraciju pronašla u umjetničkim djelima Muzeja moderne umjetnosti u tom gradu gdje imaju i kafić. Već vas naslovnica poziva da odgrizete komad Mondrianove torte, a u kulinarsku čaroliju će vas još više uvući 30 recepata s detaljnim objašnjenjima.

Poželjet ćete za posebne prilike napraviti kolače Frida Kahlo, bijelu toplu čokoladu Koons, Warholov žele ili Matisov parfe. Svaki je recept propraćen fotografijom originalnog umjetničkog djela uz komentar muzejskog kustosa, pa je sama kuharica na jedinstven način pretvorena i u katalog izložbe.

Vaše platno za kreativni doručak (umjesto bijelog kruha)

Kukuruzni kruh s bademom
Sastojci:
1 šalica krupnog kukuruznog brašna
1/2 šalice sitnog kukuruznog brašna
1/2 šalice mljevenog badema
1 1/2 žličica praška za pecivo
2 pune žličice maslaca od badema (ili onog koji imate)
1 šalica kokosova mlijeka
2 žlice agavina sirupa ili zaslađivača po izboru
2 žličice kokosova ulja

Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Pomiješajte suhe sastojke pa dodajte tekuće. Prebacite u mali kalup za kruh i pecite 35 minuta. 

Jelena Belgrave, stručnjakinja za makrobiotiku

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci