Fermentirane palačinke - dose

Ovaj je recept namijenjen potpunim početnicima. Namakanje i fermentiranje leće i prosa traje neko vrijeme, ali ove se palačinke vrlo jednostavno i brzo pripremaju nakon što je smjesa spremna. Tijekom namakanja i fermentiranja, iz mahunarki i žitarica u vodu se otpuštaju toksini koji bi, u protivnom, remetili probavu i onemogućili apsorpciju hranjivih tvari. Stoga bi bilo dobro svaku žitaricu i mahunarku obavezno namakati prije kuhanja

Za 4 osobe
1 šalica crvene leće
1 šalica prosa
voda za namakanje/miksanje
¼ žličice soli
¼ žličice svježe mljevenog papra
¼ žličice kurkume
3 žlice sjeckanog peršina, vlasca ili mladog luka
sezamovo ulje, za prženje

Operite leću i proso. Prelijte toplom vodom pa pustite da se namaču 8 - 10 sati. Ocijedite i stavite u blender pa velikom brzinom izmiksajte leću i proso u gustu, glatku smjesu, dodajući vode koliko je potrebno. Prelijte smjesu u zdjelu, prekrijte je prozirnom folijom i ostavite da fermentira na sobnoj temperaturi 12 - 24 sata.

Smjesa je spremna kad se na površini pojave mjehurići. Mutilicom dodajte preostale sastojke. Zagrijte tavicu za palačinke, premažite je s malo ulja pa pecite manje palačinke dok ne porumene. Dose su najbolje kad se posluže tople uz razne namaze i umake. Odlične su kad su punjene feta sirom i prelivene maslinovim uljem, uz dodatak neke ljutkaste ukiseljene salate. Mogu poslužiti i kao prilog juhama i varivima te kao zamjena za kruh.

Dunja Gulin

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci