Fermentirana jabuka s kiselim kupusom i crijeva će vas kasnije bolje služiti

Uključivanje hrane bogate probioticima poput kiselog kupusa u svakodnevnu prehranu jedan je od najboljih načina da pomognete potaknuti dobru crijevnu floru, koja igra važnu ulogu u vašem imunološkom i probavnom zdravlju

Potrebno vam je:

  • Salamura
  • 500 ml filtrirane vode
  • 1 žlica morske soli
  • 400g isjeckanog crvenog kupusa
  • 1 jabuka, isjeckana
  • Staklena tegla od 1,2 kg, dobro oprana
  • ¼ šalice organskog jabučnog octa

Postupak pripreme:

  1. Da biste napravili salamura, u vrču pomiješajte vodu i sol.
  2. Dobro operite ruke, a zatim kupus i jabuku stavite u staklenku i pritisnite prema dnu.
  3. Kupus i jabuku prelijte slanom vodom, a zatim ulijte jabučni ocat. Kupus i jabuka trebaju biti potpuno prekriveni tekućinom.
  4. Zatvorite poklopac i lagano protresite da se salamura i jabučni ocat pomiješaju.
  5. Stavite staklenku na toplo mjesto u kuhinji i ostavite da odstoji 24 sata. Možda ćete primijetiti nešto mjehurića - to je normalno.
  6. Nakon 24 sata otvorite poklopac i ponovno pritisnite smjesu. Ako smjesa nije potpuno pokrivena tekućinom, dodajte još malo vode, soli i jabučnog octa.
  7. Zatvorite poklopac i ostavite da odstoji još 6-7 dana. Čistom vilicom izvadite jabuku i kupus. Spremno je za konzumaciju.
  8. Ako primijetite bijeli film s bakterijama na vrhu salamure, jednostavno ga skinite žlicom.

Savjet: Što tanje narežete kupus i jabuku, brže će fermentirati i bit će mekši.

Izvor: wellbeing.com.au

Tena Ožegić

Ostali članci