Čokoladni preljev bez šećera

Za dvostruku dozu čokolade, u preljev možete umiješati i 30 g rastopljene čokolade, ali tada više neće biti bez šećera. Aromu preljeva možete obogatiti i dodavanjem naribane narančine korice, vanilije, instant-kave ili kakvog likera

50 g datulja bez koštica
120 ml bademova ili lješnjakova mlijeka
1 žlica kakaa


Datulje krupno narežite i stavite u blender. Prelijte ih biljnim mlijekom pa smiksajte tako da dobijete potpuno glatku smjesu. Ulijte u manji lonac te stavite na srednje jaku vatru. Kad zakipi, smanjite vatru te nastavite kuhati 10 minuta kako bi se umak malo zgusnuo. Maknite s vatre te umiješajte kakao. Ostatak čuvajte u staklenci u hladnjaku te prije prelijevanja zagrijte (jer će se u hladnjaku zgusnuti).


Patricia Lucija Tomasović

Ostali članci