Čarobni tahini - svojstva i recepti

Od sitnih sjemenki sezama nastaje čarolija koja sve u što se umiješa podiže na novu razinu. Zna to i naša kolumnistica Dunja Gulin koja je čarobnom tahiniju posvetila novu knjigu ‘The Magic of Tahini’

Snažna nutritivna svojstva

Većina ljudi tahini koristi u samo nekoliko poznatih recepata ‒ za pripremu humusa, možda kao dresing za salate ili povremeno u smoothiejima. Veganski recepti iz nove knjige The Magic of Tahini (Magija tahinija) naše kolumnistice Dunje Gulin inspirirat će vas da ovom aromatičnom, orašastom pastom obogatite raznovrsna, slatka i slana jela.

Kako autorica ističe, dodavanjem tahinija u juhe, umake, dresinge, jogurte i kolače poboljšavamo okus i teksturu jela te povećavamo njihovu nutritivnu vrijednost.

Sjemenke sezama, osnovni sastojak tahinija, imaju vrlo snažna nutritivna svojstva. Izvrstan su izvor bakra i mangana, a vrlo dobar izvor kalcija, magnezija, željeza, fosfora, vitamina B1 i cinka. Također, te sitne sjemenke, podrijetlom iz Indije, sadrže i sezamin i sezamolin, dva jedinstvena spoja iz skupine lignana, koji snižavaju razinu kolesterola u krvi.

Možda ste primijetili da tahini paste variraju u okusu i teksturi, što ovisi o tome koliko je sezam procesiran. Naravno, najukusniji i najzdraviji je onaj koji pripremimo sami.

tahini knjigaKnjigu Dunje Gulin 'The Magic of Tahini' (9,99 funti, izdavač Ryland Peters & Small), u kojoj se uz recepte koje donosimo nalazi još mnogo dobrih savjeta i jela koja možete dodatno oplemeniti tahinijem, nabavite na www.amazon.co.uk. Fotografije u knjizi potpisuje Clare Winfield tahini

Recept za domaći tahini

Stavite u sito dvije šalice sezamovih sjemenki u ljusci i operite svaku sjemenku pod mlazom hladne vode. Dobro osušene sjemenke stavite u tavu pa ih pržite na srednje jakoj vatri, neprestano ih miješajući drvenom žlicom. Kad ostaci vlage iz njih ispare, nastavite snažno miješati, pazeći da ne zagore.

Cijeli proces tostiranja traje oko 10 minuta, a najvažnije je pogoditi kad su sjemenke ispržene. Neujednačeno ili previše ispržene sjemenke rezultirat će tahinijem gorkog okusa.

Kako biste bili sigurni da je postupak prženja gotov, nekoliko sjemenki stisnite između prstiju – ako su dobro pržene, lako će se pretvoriti u prah. Tostirane sjemenke potom ohladite pa ih uspite u blender. Miksajte manjom brzinom i postupno je povećavajte.

Povremeno zaustavite blender, ostružite sezam s rubova kako bi se sve sjemenke ravnomjerno usitnile. Sjemenke će se prvo pretvoriti u brašno, a zatim će početi puštati ulje. Nakon nekoliko minuta trebali biste dobiti pastu ‒ vaš domaći tahini je gotov!

Ako nemate dovoljno snažan blender, vjerojatno ćete morati dodati dvije žlice svijetlog sezamova ulja u trenutku kad se sjemenke pretvore u prah da biste potaknuli proces miksanja i dobili finu, glatku smjesu.

Nemate li vremena ili potrebnu opremu za izradu domaćeg tahinija, nabavite organsku, blago preprženu sezamovu pastu i uživajte u receptima Dunje Gulin koji pršte dobrom energijom i zdravljem!

Recepti s tahinijem:


Thai juha s tahinijem i tofuom

Veganski sir za nachose

Proteinski shake sa spirulinom i tahinijem

'Jogurt' od tahinija s jagodama

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci