Biste li pili čaj od ljuske luka? 72-godišnja majka dermatologinje ne može ga se zasititi

Sjećate se kad smo vam rekli da sačuvate koru od banane za njegu kože? Pa, dermatologinja Mamina Turegano i njezina 72-godišnja mama Michiko, imaju još jedno iznenađujuće rješenje za gipki, mladenački ten

Korist od ljuske luka

Iako ovaj isprobani trik nije - reći ćemo - jako privlačan poput slatke maske od banane, ovog puta Michiko želi da prenamijenite ljuske od luka: "Ljuska ima toliko prednosti", kaže ona u nedavnom videozapisu, dok njih dvije ispijaju velike šalice sa "čajem od ljuske luka".

Luk sam sadrži veliku dozu antioksidansa - posebno kvercetina, moćnog flavonoida koji pomaže u sprječavanju upala i borbi protiv slobodnih radikala, koji su važni za upravljanje znakovima starenja kože, poput finih linija i grube kože. Jedno istraživanje čak pokazuje da je kvercetin uspio spriječiti UV-induciranu degradaciju kolagena u ljudskim tkivima kože.

Stvar je u tome što se čini da je kvercetin najviše koncentriran u ljusci luka: višestruka ispitivanja pokazuju da ljuska sadrži više razine od vanjskih, srednjih i jezgri dijelova luka. Naravno, same glavice još uvijek imaju značajne količine antioksidansa, ali možda biste trebali zastati prije nego što bacite ljusku.

Kad je riječ o tome koju sortu luka koristiti, ne postoji nijedan luk koji se smatra "najzdravijim". Luk bilo koje boje sadrži antioksidanse zdrave za kožu, premda naročito crveni luk također ima antocijane (poznat i kao fitokemikalija koja im daje crveni pigment). Ova klasa flavonoida je poput bonusa hranjivih sastojaka za vašu kožu, s dodanim protuupalnim i antimikrobnim učincima. Dakle, dok za čaj možete uzeti bilo koju boju luka, crveni luk ima brojne blagodati.

Kako napraviti čaj od ljuske luka?

"Da biste napravili čaj od ljuske luka, prvo temeljito operite ljuske", kaže Turegano.

Zatim stavite šaku ljuski luka u lonac pun vode na srednje jakoj vatri. Pustite da voda zavrije, a zatim smanjite vatru i lagano kuhajte otprilike 15 do 30 minuta prije nego što smjesu procijedite u šalicu. Pijuckajte i uživajte!

OK, ali što je s okusom? Ispijanje čaja s okusom luka možda se ne čini toliko privlačnim kao, recimo, chai ili kamilica, ali Turegano nas uvjerava da zapravo nije tako oštar kao što biste očekivali. "Okusa je poput vrlo nježne vode od luka, ali i tu ima nečeg utješnog", kaže ona.

Hoće li postati vaš novi omiljeni napitak za spavanje? Vjerojatno ne. Ali zbog sjajne, mladenačke kože, zašto ne biste probali? Osim toga, uvijek možete dodati druge sastojke zdrave za kožu kako bi prikrili okus, poput kurkume ili limuna.

Sjajna i podatna koža

Tureganoina majka zaklinje se čajem od ljuske luka zbog kojeg joj je koža sjajna i podatna. Sa svim snažnim antioksidansima luka koncentriranim u ljusci, to ima savršenog smisla! Pokušajte neko vrijeme pijuckati šalicu ovog napitka bogatog kvercetinom i primijetite promjene na svojoj koži.

Izvor: mindbodygreen.com

Tena Ožegić

Ostali članci