Brzi kruh od pira i heljde bez kvasca

Super jednostavan za napraviti i spreman za pečenje za 15-ak minuta, ovaj brzi kruh naše omiljene food blogerice Maje Brekalo dolazi u dvije kombinacije - pir i heljda ili pir i raženo brašno. Uživajte u cjelovitom, domaćem kruhu!

Brzi kruh bez kvasca

Super jednostavan za napraviti, a spreman za pečenje za 15-ak minuta. Ne treba se dizati niti dugo mijesiti. I ne trebate kvasac kojeg navodno niti ne možete trenutačno kupiti u svim trgovinama. Recept dolazi u dvije varijante pa odaberite onu koja vam se više sviđa.

Sastojci:
2 šalice (280 g) brašna: pirovo + heljdino ili pirovo + raženo
220 ml mlijeka (zobenog)
1 žlica jabučnog octa
1 žličica soli
1/2 žličice sode bikarbone
1 žlica smeđeg šećera
35 g maslaca ili 3 žlice hladno prešanog maslinovog ulja
1/2 šalice (50 g) oraha ili 1/3 šalice (50 g) bučinih i suncokretovih sjemenki

kruh3

Priprema:
Prosijte brašna, sodu i sol u zdjelu (ili samo uspite ako nemate kroz što prosijati). Pomiješajte mlijeko s octom. Narežite nožem maslac na sitne kockice i dodajte u brašno. Razmrvite ga s brašnom i tada dodajte sjemenke ili orahe i mlijeko. Kuhačom miješajte dok se poveže. Smjesa će biti dosta mokra.

Dobro pobrašnite pult i istresite tijesto. Pobrašnite kruh odozgora i valjate ga i preklapajte. Dodajte brašna po potrebi dok se ne prestane jako lijepiti.

Kad je tijesto relativno čvrsto, prebacite ga na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, zasijecite ga odozgora nožem u križ. Ovo radimo da se bolje ispeče iznutra.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180° C oko 35 min. Provjerite je li gotov tako da umetnete čačkalicu. Ako izađe suha, gotov je!

Trikovi za ukusniji domaći kruh

kruh 1

Više recepata Maje Brekalo potražite na njezinom blogu Delicious and Healthy by Maya.

Maja Brekalo

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci