Bezglutenska brašna: Vrste, kombinacije i namjena

Kako uspješnije ispeći kruh sa zahtjevnijim, bezglutenskim brašnima, savjetuje Anamaria Laslo, koja od rođenja boluje od celijakije. Odnedavno, nakon završetka Gluten-Free Akademije u Italiji, Anamaria organizira radionice kuhanja bez glutena te gastronomske izlete s degustacijama bezglutenskih proizvoda. U novoj Sensi (travanj 2016.) potražite temu broja o kruhu i otkrijte među ostalim kako ispeći dobar bezglutenski kruh, a mi vam donosimo tablicu za lakše snalaženje s bezglutenskim brašnima

Vrsta brašna: BIJELO RIŽINO BRAŠNO

Sljubljuje se uz: krumpirov, kukuruzni i tapioka škrob

Namjena: fino mljeveno za tempure, keksi, kolači, prhka i krhka tijesta, kruh, krekeri


Vrsta brašna: SMEĐE RIŽINO BRAŠNO

Sljubljuje se uz: tef, heljdu, sirak (sorghum dura)

Namjena: fino mljeveno za tempure, keksi, kolači, prhka i krhka tijesta, kruh, krekeri


Vrsta brašna: SOJINO BRAŠNO

Sljubljuje se uz: rižino brašno

Namjena: voćni kolači, keksi


Vrsta brašna: SIRAK

Sljubljuje se uz: gušća, teža brašna poput brašna od grahorica ili kukuruzna

Namjena: palačinke, kruh, kolači, kaša, muffini, sitni kolači


Vrsta brašna: HELJDINO BRAŠNO

Sljubljuje se uz: smeđe rižino brašno i ostala brašna s više škroba (tapioka)

Namjena: palačinke, kruh


Vrsta brašna: KUKURUZNO BRAŠNO

Sljubljuje se uz: rižino, heljdino ili sirkovo brašno

Namjena: tortilje, tamalas (vrsta meksičkog jela), kruh, tradicionalni hrvatski kolači


Vrsta brašna: KUKURUZNI ŠKROB

Sljubljuje se uz: gotovo sva fino mljevena do srednje mljevena bezglutenska brašna

Namjena: za zgušnjavanje umaka, za prozračnost tijesta, puding, krema, juha


Vrsta brašna: KRUMPIROV ŠKROB

Sljubljuje se uz: gotovo sva fino mljevena do srednje mljevena bezglutenska brašna

Namjena: za zgušnjavanje biskvitnih tijesta, kruhova, gušćih tekućih tijesta


Vrsta brašna: PROSENO BRAŠNO

Sljubljuje se uz: sva srednje mljevena i fino mljevena brašna (heljdino, rižino, kukuruzno…)

Namjena: pogače, kruh, biskvitna tijesta, kruh od miješanih bezglutenskih brašna


Vrsta brašna: ZOBENO BRAŠNO

Sljubljuje se uz: odlična zamjena za pšenično brašno

Namjena: kruh, peciva, palačinke, gotovo sva „konvencionalna“ tijesta


Vrsta brašna: DEGLUTENIZIRANO PŠENIČNO BRAŠNO

Sljubljuje se uz: sva fino mljevena bezglutenska brašna

Namjena: zahtjevnija tijesta poput onih za savijače, vučena i lisnata tijesta

Anamaria Laslo

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci