5 razloga zašto piti kefir svakog dana

Kad je riječ o blagodatima kefira, oni su puno veći od čuvanja crijevnog mikrobioma jer ovaj fermentirani napitak, koji se pravi od kravljeg ili kozjeg mlijeka, ima sjajan potencijal da postane najbolji saveznik cjelokupnog zdravlja

1. Poboljšava zdravlje crijeva
Kefir se može pohvaliti snažnim probiotičkim svojstvima, sadrži preko 30 sojeva probiotičkih bakterija i kvaščevih gljivica, ali i vlakana, koje zajedničkim snagama doprinose zdravlju crijeva, a samim time poboljšavaju probavu i blagotvorno utječu na imunitet.

2. Izvor B12 vitamina
Vitamin B12, koji se obično nalazi u životinjskim i mliječnim proizvodima, pomaže u očuvanju zdravlja naših živaca i crvenih krvnih stanica, što nam je u stresnim situacijama više nego potrebno. Neki kupovni kefirni napitci obogaćeni su i dodatnim vitaminom B12 pa mogu biti izvrsna opcija za vegetarijance. Osim toga, proces fermentacije kefira može povećati dostupnost njegovih hranjivih sastojaka, što znači da iz kefira možemo dobiti više hranjivih tvari nego iz običnog mlijeka.

3. Osnažuje kosti
Poznato je da konzumiranje kalcija potiče razvoj i osnažuje kosti te smanjuje rizik od osteoporoze, a ovaj fermentirani mliječni napitak odličan je izvor kalcija. Šalica kefira može sadržavati više od polovice preporučenog dnevnog unosa ovog važnog minerala.

4. Izvor proteina
Kefir je izvrstan izvor proteina i aminokiselina koje potpomažu rast i regeneraciju mišića. Uz jednu šalicu kefira, koja sadrži oko 10 grama proteina, nije teško razumjeti zašto su neki profesionalni sportaši zamijenili popularnu kokosovu vodu za kefir.

5. Niska doza laktoze
Zahvaljujući procesu fermentacije, kefir uglavnom sadrži manju dozu laktoze u odnosu na ostale mliječne proizvode, kao što je na primjer mlijeko. Zbog toga neki ljudi s intolerancijom na laktozu bolje podnose kefir od čaše mlijeka. Međutim, to ovisi o vašem stupnju intolerancije, pa je dobro konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom prije nego kefir postane vaš novi omiljeni napitak.

Pročitajte još i:

Ljekoviti kefir koji možete raditi sami

Domaći kefir od kefirnih zrnaca puno zdraviji od kupovnog jogurta

Pripremila: Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci